12o

Поведінка людини в надзвичайних ситуаціях

  • 2021.10.20 09:08
    • Служба 101 інформує
  • 556

Правила поведінки під час пожежі, землетрусу чи будь-якої іншої екстремальної ситуації ми пам’ятаємо ще зі шкільних уроків ОБЖ. Та якщо ви хоч раз опинялися в біді, то певно помітили, що там і тоді, рідко хто згадає всі ці правила чи інструкції. На це є ряд причин, давайте їх розглянемо.

По-перше, в екстремальній ситуації людський інтелект «вимикається» і активно працюють інстинкти. Головний з них – виживання. Це означає, що як тільки що-небудь загрожує моєму життю чи здоров’ю, тіло несвідомо реагує на це «бий або біжи». Норми моралі, правила поведінки, інструкції – все ніби зникає, бо вмикаються інстинкти. Хтось діє за стратегією «бий» - тобто, нападає на небезпеку, а хтось інстинктивно втікає, і це нормально.

По-друге, люди у натовпі втрачають здатність мислити як індивіди, натомість думають і діють як одне ціле. Уявляєте, яка небезпека криється у натовпі? А якщо цей натовп опиняється в небезпечній ситуації?

Є ще одна несвідома реакція – завмирання. Буває, що замість «бий або біжи» люди ніби ціпеніють від страху. Така поведінка теж несвідома і особливо небезпечна. Бо замість того, щоб рятуватись втечею або намагатися здолати загрозу, людина ніби «здається», відмовляється від шансів вижити.

Що робити, щоб допомогти собі та іншим в надзвичайній ситуації?

Добитися високої підготовленості до дій в екстремальних умовах можна одним, найбільш ефективним шляхом − психологічним всебічним загартуванням, фундаментом якого є, безумовно, чітко організована психологічна підготовка.

Наповненість навчально-практичних занять і навчань елементами небезпеки і ризику, моментами подолання реальних труднощів, несподіванок сприяє розвитку емоційно-вольової стійкості. Тому для набуття та постійної підтримки фізичної та психологічної стійкості працівників оперативних служб, постійно проводяться навчання та тренування дій в екстримальних умовах, з урахуванням різної складності розвитку можливої ситуації.

Існує така закономірність: чим більша несподіваність, тим сильніша небезпечність. У свою чергу, чим небезпечніша раптовість для людини, тим більші її негативні наслідки.

Для не підготовленої людини, найголовніше правило якого потрібно дотримуватися - НЕ ПАНІКУВАТИ! ОЦІНИТИ СИТУАЦІЮ та ДІЯТИ ОБДУМАНО!

При виникненні пожежі, надзвичайної ситуації  - телефонуй до Служби порятунку за номером -101!

Для сповіщення працівників Нацполіції про подію телефонуй -102! 

Якщо на місці події є потерпілі звертайся до Швидкої медичної допомоги за телефоном -103!

У випадку відчуття запаху газу у приміщенні та існує загроза вибуху - негайно телефонуй працівникам газової служби - 104!

Інші новини