26o

Легалізація заробітної плати у Калуській громаді

  • 2023.11.16 11:49
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 136

Управлінням соціального захисту населення Калуської міської ради вже не одноразово висвітлювалося питання щодо негативного впливу  «тіньової» зайнятості і заробітної плати. Дане питання і надалі залишається болючим для нашої країни та громадян.

Ні для кого не секрет, що частина заробітку на фірмах і підприємствах виплачується нелегально. Як свідчить практика, багато роботодавців (в основному це малий та середній бізнес) не укладають трудові договори з найманими працівниками. Можна з упевненістю сказати, що не лише роботодавець винен у такому стані справ, а й сам працівник не завжди розуміє на що він погоджується. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну, вищу за мінімальну заробітну плату. Трапляється, що заробітна плата працівника значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості, але це з’ясовується згодом. Ідучи працювати за наймом, потрібно усвідомити просту істину, що отримуючи неофіційну заробітну плату - ви позбавляєте себе соціальної захищеності. Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. А роботодавцям на сьогодні потрібно проявити відповідальне ставлення як до працюючих, так і до законів нашої держави і легалізувати працю усіх найманих працівників. Час зрозуміти, що патріотизм та повага до держави і людей залежатиме у першу чергу від свідомості кожного роботодавця та працівника. 

Принагідно повідомляємо, що з метою погашення та недопущення виникнення боргів із заробітної плати і контролю за питаннями « тіньової» оплати праці та інших порушень вимог законодавства про працю,сприяння впровадженню рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня мінімальної заробітної плати, рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 22.06.2021р № 191 створено( утворено нову) Тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати ( грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і легалізації оплати праці та зайнятості населення Калуської міської територіальної громади. На засіданнях комісії, з метою оперативного реагування зокрема розглядається інформація про факти виплати заробітної плати у розмірі менше мінімальної, та за проведеним аналізом напрацьовуються пропозиції щодо заслуховування керівників таких суб’єктів господарської діяльності міста на комісії,а також  розглядаються інші проблемні питання.

 Тому , ще раз і ще раз , звертаємо увагу роботодавців - легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу,а громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства, зокрема і «тіньової» зайнятості, просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради (вул. Євшана, 9, каб. 211  , тел.5-22-13).

Інші новини