17o

Переймали корисний досвід

  • 2024.04.04 10:30
    • Громада
    • Економіка
  • 77

3 квітня міський голова Калуша Андрій Найда разом з депутаткою КМР Богданою Галайдою та заступницею начальника управління - начальницею відділу підприємництва та грантів управління економічного розвитку міста Тетяною Сеньків у ході робочої поїздки відвідали м. Чортків Тернопільської області.

Чортківська громада має репутацію передової, що активно діє у напрямку енергоефективності, розбудови, розвитку. А ще - потужно провадить роботу над залученням міжнародних партнерів та донорів. Втілює чимало важливих проєктів та успішна у грантовій роботі. 

Тож вивчати досвід сусідів – це завжди корисно. 

Чортківську громаду уже друге скликання поспіль очолює надзвичайно прогресивний мер Володимир Шматько. Він радо поділився з гостями напрацюваннями своєї команди, яка дбає про належну життєдіяльність громади. 

Калушани упродовж дня відвідали декілька локацій, які є яскравим прикладом успішних змін. 

Зокрема, термомодернізований Чортківський ліцей №7, смарт-квартири для ВПО, оновлене педіатричне відділення Чортківської центральної міської лікарні та міський комунальний центр «Дорога в життя», де проходять реабілітацію діти з інвалідністю.

Багато з цих проєктів чортківці втілили саме завдяки успішній роботі над залученням грантових коштів. І справді, на сьогодні це дуже актуально. 

В Калуші теж ведеться робота в цьому напрямку. І вона буде посилюватись. Адже що держава не виділяє коштів на розвиток громад і кредитів годі сподіватись. Тому основний напрямок – залучення фінансування від міжнародних донорів. 

А ще у Чорткові є гарний приклад енергоефективності. Тут на деяких бюджетних закладах встановлені сонячні панелі, за допомогою яких вдається значно економити витрати на електроенергію. 

Найближчим часом планується встановити подібну систему і на покрівлі Калуської ЦРЛ. Наразі, ведуться активні підготовчі роботи. 

«Принагідно ми оглянули й об’єкт очисних споруд міста. 32 роки ці очисні на працювали, але згодом їх все ж таки відбудували за кошти з державного бюджету. І тепер Чортківська громада незалежна. 

А для нас питання очисних споруд поки що болюче. Будемо сподіватися, що ситуація владнається. 

Підсумовуючи, скажу, що це був мегапозитивний, цікавий та продуктивно проведений день у Чорткові!», - підсумував візит Андрій Найда.

Інші новини