20o

«Джерело» розуміння, відновлення, підтримки

  • 2024.06.24 12:18
    • Громада
  • 60

— У «Джерелі» були і весілля, і хрестини. Один із учасників бойових дій навіть казав, що, якщо весілля не буде саме там — не одружиться, — пригадує керівник будинку для ветеранів «Джерело», учасник бойових дій Микола Федорів. 

Будинок ветеранів «Джерело» відновлює програму соціально-психологічної реабілітації, сімейного відпочинку та загального оздоровлення. Приймають учасників бойових дій, членів сімей полеглих Героїв, зниклих безвісти Захисників із Калуської громади. Відновлення цієї важливої програми стало можливим завдяки співпраці із управлінням соціального захисту населення Калуської міської ради. Уже відбулося два заїзди. Прийняли 50 осіб. 

Реабілітацію військовослужбовців і їхніх родин у «Джерелі» із початком АТО ініціювала Спілка учасників бойових дій Калущини. Приймали на відпочинок військовослужбовців із інших районів і областей. Із початку повномасштабної війни робота припинилася на три роки. Микола Федорів став на службу Батьківщині відразу після 24 лютого 2022 року. У «Джерелі» проживали вимушені переселенці. Зараз чоловік звільнився із війська і відроджує справу свого цивільного життя.

— Важливо організувати реабілітацію не тільки для учасників бойових дій. Бо тягар війни, насправді, відчуває вся родина: дружина, діти. Якщо військовослужбовець неодружений — це батьки, брати і сестри, — констатує Микола Федорів. — Найголовніше, що я хочу запропонувати їм — це перезавантаження. Звільнитися від буденних турбот, не турбуватися про побутові речі, оздоровитися, мандрувати, побути у колі однодумців.

Садиба «Джерело» — це затишний куточок біля Калуша. До послуг відпочивальників сауна, масаж, сольова кімната і низка послуг із поліпшення самопочуття. Постійно їздять на цікаві екскурсії краєм. Там є окрема кухня, де можна харчуватися самостійно. Гуртом на вогні можна приготувати уху, бограч. Поспілкуватися, покупатися у ставку чи поплавати човном. Тому вечори у садибі — це особливо теплі спогади для всіх, хто хоч раз там побував. 

— Програма реабілітації побудована таким чином, щоб люди мали можливість відчути розуміння і підтримку, і самим їх виявити. Це дуже зближує, — підкреслює Микола Федорів. Наприклад, одна із найпопулярніших екскурсій у рамках програми реабілітації — на Манявський водоспад. Гірською стежкою йдуть і люди поважного віку, і діти. Доводиться підтримувати, допомагати один одному. Це має сильний емоційний ефект, зближує, об’єднує.

За час реабілітації люди стають друзями, кумами, знайомляться і навіть створюють сім’ї. «Джерело» радо їх зустрічає не тільки на реабілітацію за програмою. Сюди можна приїхати у будь-який час, коли хочеться поспілкуватися із однодумцями. Тому будинок для ветеранів бачив і весілля, і хрестини, і ювілеї, і багато інших подій. 

За час відпочинку у «Джерелі» встигли побувати і сім’ї з дітками 1 — 1,5 року, і люди поважного віку. На життя всіх вплинула війна. Відчинені двері і для учасників і членів сімей Героїв Революції Гідності. 

Хто бажає відпочити, може звертатися у Спілку учасників бойових дій Калущини, що на вул. Сівецька, 2 у Калуші. Адміністраторка надасть усю вичерпну інформацію, допоможе підібрати оптимальний час для відпочинку.

— До жовтня включно плануємо прийняти 400-420 осіб у 16-и заїздах, — зазначає Микола Федорів. — Формуємо групи за таким принципом, щоб людям було максимально комфортно. Для кожної категорії складаємо унікальну програму відпочинку.

Враховано і певні бюрократичні моменти, щоб якомога більше людей скористалися програмою. Зокрема, якщо не вдалося виробити свідоцтво учасника бойових дій, достатньо довідки про участь у бойових діях. Щоб отримати реабілітацію членам родин полеглих Героїв, достатньо сповіщення про загибель рідної людини. Якщо кадровий офіцер приписаний у військовій частині, а сім’я фактично проживає у Калуші, теж можна скористатися програмою.

— Моя мрія — зробити у громаді справжній будинок, дім для ветеранів. Щоб кожен, кого торкнулася війна, міг будь-коли приїхати сюди, і не просто відпочити. Віднайти свій ідеальний, добрий, справедливий світ, за який тяжко борються вони і потерпають їхні рідні. Мусимо триматися і гуртуватися! 

Інші новини