10o

ДОСВІД НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ У КАЛУСЬКІЙ ГРОМАДІ — ЦІННИЙ ДЛЯ ФАХІВЦІВ ЗІ СТОЛИЦІ

  • 2024.04.19 09:04
    • Соціальна сфера
  • 71

Калуську громаду відвідала координаторка психічного здоров’я ДУ «Центр громадського здоров'я населення» МОЗ України Олена Бідованець. Спільно із заступницею міського голови Калуша Наталією Кінаш вона відвідала основні пункти надання психологічної допомоги у громаді.
— Ціль будь-якого нашого моніторингового візиту — це ознайомитись із тим, як налагоджена система психічного здоров’я населення у областях, наскільки координовані зусилля різних ланок. Утім, цього разу нас дуже цікавила робота рівні громад. Хотілося зрозуміти, як це практично все виглядає, — зазначила Олена Бідованець. — Для мене важливо особисте знайомство і розуміння того, що можемо намагатися якісь проблеми вирішувати спільно і значно швидше.
Гості відвідали Калуські міські центри первинної медико-санітарної допомоги і соціальних служб, КЗ ЦКР «Добродія Калуська», ГО «Чисті серця Калуш», КЦ «Ветеранський простір», КНП «Калуська ЦРЛ».
— Я вражена і захоплена, наскільки тісно люди відчувають свою місію, своє призначення, відповідальність у тому, що вони роблять. Наскільки чітко координують свою діяльність на інших рівнях і як намагаються максимально забезпечити всі послуги, — наголосила Олена Бідованець. — Для мене також таке велике відкриття, що люди не тільки очікують державної допомоги, але й опираються на власні можливості, щоб зробити ці зміни на рівні громади. Було дуже приємно побачити скоординовану роботу медичної, соціальної сфери, роботу із ветеранами. Розуміємо, що мусимо діяти злагоджено, створювати сильний тил, щоб наші воїни після повернення додому мали відчуття комфорту.
Досвід калуської системи надання психологічної і психіатричної допомоги може бути корисним для подальшого удосконалення надання психологічної і психіатричної допомоги у цілій державі.
— Візит певною мірою допоміг систематизувати велику роботу лікувальних закладів, структурних підрозділів міської ради, а також волонтерів і громадських організацій у сфері підтримки психічного здоров’я населення, — підсумувала Наталія Кінаш. — Також була можливість озвучити нашим гостям різні проблеми для кращого їх розуміння і можливої допомоги у вирішенні. Сподіваємося, що наш практичний досвід застосують під час розробки нормативних документів Центру громадського здоров’я. Відтак, він поширитися і буде корисним для інших громад.
Паралельно фахівець із протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ДУ «Центр громадського здоров'я населення» МОЗ України Руслан Коршун здійснював медико-технічний супровід і ознайомлення з роботою сайту замісної і підтримувальної терапії у Калуському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги.
— Ми мали зустріч із пацієнтською спільнотою, соціальними працівниками і медиками. Той випадок, коли можна сказати, що «пазл складається». Рівень взаємної довіри, який є у цій системі у закладі — високий, і це не може не тішити, — підкреслив Руслан Коршун.

Інші новини