17o

Документування домашнього насильства: як зібрати належні докази, щоб довести випадок насильства

  • 2023.02.24 08:55
    • Соціальна сфера
  • 277

У справах домашнього насильства важливо надати докази не тільки самого факту домашнього насильства, а і наслідків, які зазнала постраждала особа. Зібрані докази у подальшому можливо використати на захист інтересів постраждалої особи, забезпеченні її безпеки та відновленні порушених прав.

Зафіксувати випадок домашнього насильства можливо шляхом (перелік не є вичерпним):

Повідомлення про випадок домашнього насильства на службу «102»: всі виклики, які надходять на службу «102» фіксуються у спеціальній формі. Дуже важливо при здійсненні виклику поліції чітко проговорити які дії вчинив кривдник, у чому полягало насильство, чи були діти свідками домашнього насильства тощо.

Фіксації на мобільний телефон: випадки домашнього насильства та/або їх наслідки можуть бути зафіксовані постраждалою особою або третіми особами на мобільний телефон (відео чи диктофон).

Покази свідків: свідками можуть бути будь-які фізичні особи, яким відома будь-яка інформація про випадки домашнього насильства: безпосередньо бачили/чули, можуть засвідчити наслідки домашнього насильства для постраждалої особи тощо. Як правило, свідками домашнього насильства стають діти, про що обов’язково варто вказувати в поясненнях та заявах до поліції.

Відеофіксація з нагрудних камер поліцейських: поліцейські, які виїжджають на виклик, можуть бути оснащені нагрудними камерами, які здійснюють повну фіксацію дій працівника поліції. На відповідних записах може бути зафіксована поведінка кривдника та постраждалої особи, їх дітей, обстановка у квартирі тощо.

Заява до поліції та пояснення потерпілої особи: важливо обов’язково написати заяву до поліції, а в письмових поясненнях детально описати випадок насильства.

Форма оцінки ризиків вчинення домашнього насильства: за кожним фактом домашнього насильства на кожну постраждалу особу має бути складена оцінка ризиків вчинення домашнього насильства відповідно до Наказу МВС, Мінсоцполітики  № 369/180 від13.03.2019.

Акт оцінки рівня безпеки дитини: відповідно до постанови КМУ від 01.06.2020 № 585, обставини домашнього насильства можуть бути розцінені як загроза життю або здоров’ю дитини. Складення відповідного акту здійснюється згідно з додатком 10 до постанови КМУ від 24 вересня 2008 № 866. Акт проведення оцінки рівня безпеки дитини складають та підписують представник служби у справах дітей, центру соціальних служб, ювенальний поліцейський та лікар.

Документи різного характеру зі школи: якщо постраждалою особою є дитина, представники освітніх закладів можуть підтвердити факт виявленого насильства щодо дитини або зміни у поведінці дитини та зафіксувати це у відповідних документах: висновках шкільного психолога, характеристиці на дитину тощо.

Фіксація наслідків насильства медичною документацією: у обов’язковому порядку важливо звернутись до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою. У подальшому різна медична документація може бути використана як доказ у справі.

Результати судово-медичної експертизи: у випадку спричинення фізичного насильства, важливо  швидко зафіксувати нанесення тілесних ушкоджень та отримати висновок судово-медичної експертизи. Огляд судово-медичним експертом може бути здійснено на підставі заяви постраждалої особи у приватному порядку.

Звернення за психологічною допомогою: психолог може зафіксувати наслідки пережитого насильства для постраждалої особи: психологічні страждання, її емоційну залежність або погіршення якості життя тощо.

Рішення суддів: попередні рішення судів про притягнення кривдника до відповідальності, видачу обмежувального припису тощо, можуть містити факти, що вже були встановлені й можуть бути важливими для нової справи.

Процес збирання доказів домашнього насильства є непростим та потребує юридичного супроводу. Важливо, щоб постраждала особа обов’язково мала власного адвоката/адвокатку, що зможе підійти до справи комплексно й допомогти зібрати всі наявні докази.

Нагадуємо, що у нашій громаді працює Калуська мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, за контактним телефоном: 0676003146 або за адресою: вул. Пушкіна 9а, за підтримки UNFPA, Уряду CANADA та БФ "Батерфлай".

 

 

Інші новини