19o

До відома керівників та трудових колективів підприємств, установ та організацій Калуської міської територіальної громади

  • 2022.04.28 08:37
    • Соціальна сфера
  • 248

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці.

24 лютого 2022 року поділило життя мільйонів українців на «до» і «після». Війна спричинила сотні криз та питань, які пов’язані із трудовими відносинами, як для роботодавців, так і для працівників.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. В середньому  три особи щодня гинуть в Україні під час роботи. За всіма нещасними випадками утворені комісії та проводяться спеціальні розслідування.

З метою оперативного поширення інформації Державна Служба України з питань праці запустила Telegram бот (@ask_sls_bot) для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства. Для зручності використання у боті консультації зібрані за розділами законодавства. Також, Держпраці створила Інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану (pratsia.in.ua). За допомогою порталу легко знайти контакти, за якими можна в телефонному чи іншому доступному режимі отримати консультацію з питань застосування законодавства і відповіді на найпоширеніші питання.

Держпраці розроблені та розміщені на сайті Рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського господарства в умовах воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій.

Державна Служба України з питань праці закликала у День охорони праці вшанувати пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час воєнного стану.

 

 

Інші новини