32o

До уваги землевласників та землекористувачів!

  • 2024.04.03 15:45
    • Надзвичайні ситуації
  • 98

На виконання окремого доручення Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 14.03.2024 року нагадуємо про необхідність постійного проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню осередків борщівника Сосновського, оскільки землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів боротьби з бур’янами, у т. ч. з борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тому, звертаємось до усіх мешканців Калуської міської територіальної громади, суб’єктів господарювання, керівників підприємств, установ та організацій невідкладно вживати заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження небезпечної рослини борщівника Сосновського.

 

Найдієвіші заходи боротьби проти борщівника Сосновського досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби, які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.

Агротехнічний та механічний методи боротьби:

  1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша - поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.
  2. Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано на весні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Не допускати рослину до цвітіння.
  4. Обрізування квіток у фазі бутонізація - початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматозу.
  5. Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання, дотримуючись правил протипожежної безпеки.
  6. Використання ремедіаторів - запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки - костриця, стоколос, або бобові культури - козлятник (галега).
  7. Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.

Хімічний метод боротьби:

  1. Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин.
  2. Рекомендується використовувати наступні бакові композиції гербіцидів, які мають у своєму складі такі діючі речовини:

- трибенуронметил + ізопропіламінна сіль гліфосату + 2,4 Д етилгексиловий ефір, метсульфурон-метил  у поєднанні з ПАР;

- дикамба + гліфосат;

- імазапір + гліфосат;

- клопіралід + гліфосат калійна сіль.

Проти борщівника Сосновського використовувати препарати, що є зареєстровані у «Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні», які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих фірмових магазинів.

Роботи по знищенню рослини може здійснювати будь яке підприємство, що має спеціалізоване обладнання. Перед початком вищезазначених робіт провести цільовий інструктаж з охорони праці, згідно чинного законодавства.

Спеціалісти, які будуть працювати з пестицидами повинні мати Допуск (Посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами. А також, враховуючі біологічні особливості борщівника Сосновського потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, для недопущення попадання соку рослини та шкіру людини.

Інші новини