0o

До уваги суб’єктів господарювання ! Внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії вєнного стану

  • 2022.04.05 15:29
    • Громада
    • Економіка
  • 569

Верховною Радою України прийнято Закон України від 15.03.2022  №2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

            Даними змінами припинено дію мораторію  на проведення фактичних перевірок представників бізнесу, які здійснюють реалізацію товарів першої необхідності (продуктів харчування, засобів особистої гігієни, лікарських засобів, медичних препаратів, тютюнових виробів, пального).

            Також під час воєнного часу дозволено перевірки продавців, які, незважаючи на заборону,  здійснюють продаж алкогольних напоїв.

            Представникам бізнесу  необхідно врахувати те, що серед підстав для проведення фактичних перевірок з’явилася нова – «незабезпечення  можливості проведення  роз-рахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів».

            За роз’ясненням Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області (лист від 22.03.2022 №2463/5/09-19-07-06-24) у поле зору  податківців  попадуть ті платники, які необґрунтовано завищують ціни на товари першої необхідності та підакцизні товари, порушують порядок проведення готівкових розрахунків через  РРО (ПРРО), відмовляють покупцям у проведенні розрахунків у безготівковій  формі через платіжні термінали.

            За результатами перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж підакцизних товарів, передбачено застосування штрафних  (фінансових) санкцій відповідно до Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Податкового кодексу України  та інших законодавчих актів, контроль за якими покладено на контролюючі органи.

            Разом з тим, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 13.03.2022   №303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану. Водночас, згідно із пунктом 2 Постанови протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема, щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища  та забезпечення безпеки держави.

Контактний телефон Головного управління ДПС України в Івано – Франківській області  +38(068)078-88-43.

Інші новини