11o

До уваги мешканців Калуської міської територіальної громади !

  • 2023.05.11 09:51
    • Охорона здоров'я
  • 176

На виконання протоколу № 1 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Івано-Франківській обласній державній адміністрації від 20.04.2023р., та протоколу № 2 Калуської місцевої державної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Калуської міської ради від 11.05.2023р. на території Калуської територіальної громади протягом третьої декади травня 2023 року буде проведена кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу відповідно до Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в області на 2023 рік.

     Сказ – це гостре, особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу Rabies virus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

   Проблема сказу в Україні та в Івано-Франківській області залишається однією з найактуальніших. Природнім резервуаром збудника сказу у навколишньому середовищі є червона лисиця. З метою встановлення циркуляції збудника сказу у навколишньому середовищі та профілактики даного захворювання буде проведена кампанія з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин проти сказу.

     Приманки з вакциною розповсюджуватимуться шляхом наземного розподілу на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах – на перехрестях доріг, на території вирубок.

     Кампанія буде проведена під контролем спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

    Приманка з вакциною, яка розповсюджується, безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна.

      Прохання до жителів громади: при виявленні подібних приманок - не брати їх руками і не переносити з місць розкладання.

Інші новини