4o

Для міцного імунітету: в чому користь і шкода буряка

  • 2022.11.24 14:33
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 13435

Поширений український овоч може похвалитися безліччю корисних властивостей. Яскравий і соковитий буряк – звичний і поширений в Україні. Це один з найдешевших продуктів на прилавках. Навіть найзнаменитішу українську страву – борщ, неможливо уявити без нього. Якими корисними властивостями можуть похвалитися плоди буряка і кому не слід їх їсти?

Буряк – корисні властивості.

Буряк багатий мінеральними солями, органічними кислотами і фолієвою кислотою. У яскраво бордовому овочі величезна кількість вітамінів: С, В1, В2, В5, В6 і В9, А і Е, а також мікроелементів: калію, кремнію, магнію, натрію, фосфору, міді і цинку, йоду. Цей овоч – рекордсмен по концентрації бору і марганцю, а також один з лідерів за вмістом заліза.

Фолієва кислота необхідна клітинам організму людини для повноцінного росту і функціонування, марганець - забезпечує адекватну роботу м’язової тканини, калій - покращує здоров’я серця і знижує артеріальний тиск, залізо -вкрай важливе для синтезу еритроцитів в червоному кістковому мозку. Вітамін С - підтримує імунну систему і покращує стан шкіри.

У 100 грамах сирого коренеплоду міститься 42,7 ккал. Вуглеводи в складі буряка займають 3,7% від загальної маси, білки – 1,6%, загальна частина жирів – менше 0,1%. Серед вуглеводів найбільша частина припадає на прості вуглеводи.

Речовини в складі буряка покращують обмін речовин, активізують роботу кровотворення, зміцнюють імунітет. В овочі містяться корисні нітрати, які підвищують витривалість і покращують роботу серцево - судинної системи.  

Магній, в достатку що міститься в буряку, сприяє лікуванню атеросклерозу, гіпертонії.

Що стосується ударного серед коренеплодів вмісту йоду, то його наявність робить буряк особливо корисним при йододефіцитних захворюваннях щитовидної залози і для літніх людей, які страждають на атеросклероз.

Буряк рекомендується при будь - яких захворюваннях кишечника і запаленнях. Він вкрай корисний при закрепах і проблемах з мікрофлорою кишечника. Завдяки клітковині, органічним кислотам і іншим елементам, регулює обмінні процеси, посилює перистальтику кишечника, санує кишечник в тому числі за рахунок знищення гнилісних бактерій, а не тільки механічного впливу клітковини.

Буряк містить ліпотропну речовина бетаїн, яка регулює жировий обмін, перешкоджає жировій інфільтрації печінки і підвищення кров'яного тиску. Буряковий бетаїн в рівній мірі виконує свою функцію як у свіжовичавленому соку, так і в гарячому борщі. Вживається при ожирінні, захворюваннях печінки.

Буряковий сік рекомендується пити спортсменам.

Вагітним жінка рекомендують цей коренеплід через високий вміст фолієвої кислоти, яка особливо потрібна плоду, що розвивається в перший триместр вагітності. Фолієва кислота не дає розвинутися у плода вроджених дефектів. Тому краще додати буряк в свій раціон ще при плануванні вагітності.

При годуванні груддю помірне вживання коренеплоду не принесе малюкові ніяких проблем. Червоний колір коренеплоду не є алергеном, тому дитині прояви алергії не загрожують.

Окремих слів гідна бурякова користь при анемії. Від нестачі заліза страждають не тільки вагітні жінки, а й інші верстви населення. Для боротьби з анемією потрібно регулярно за сніданком випивати стакан буряково - морквяного або буряково - яблучного соку.

Кому не можна вживати буряк.

Обмеження в застосуванні буряка обумовлені його хімічним складом.

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній хворобі.

У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам.

Не рекомендується продукт при гастриті.

Не бажано вживати буряк хворим з остеопорозом. Це пов'язано з тим, що овоч заважає засвоєнню кальцію.

Цей овоч має проносний ефект, тому його потрібно виключити при проносі та діареї.

Дітям їсти буряк можна з віку 1 рік. Перед введенням буряка в раціон малюкові варто дати кілька крапель бурякового соку і перевірити наявність алергії.

Будьте уважні до свого харчування! Дбайте про своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

Інші новини