Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки, з типовими проявами коліту, з появою крові у випорожненнях.
Причини дизентерії:
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків – до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.
Симптоми дизентерії:
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму. Зокрема це нудота, діарея, головний біль, зневоднення організму, підвищена температура, млявість, болі у правому підребер’ї та шлунку.
Лікування дизентерії:
Хворий із розладами функцій шлунку й кишечнику потребує особливого догляду. При блювоті потрібно підставити місткість для збору блювотних мас, притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунку не потрапив у дихальні шляхи. Часті рідкі випорожнення викликають роздратування в анальній ділянці. У зв’язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною – обмивання, змазування вазеліном, маслом обліпіхи або дитячим кремом. Треба пити багато рідини для заповнення втраченої організмом води. У перші дні захворювання у раціоні харчування мають бути лише протерті страви, в невеликому обсязі. При високій температурі застосовують жарознижувальні засоби. З огляду на те, що ця інфекція бактеріальна, для лікування можуть знадобитися антибіотики (не застосовувати без призначення лікаря).
Профілактика дизентерії:
-ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
-не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях, де їхні якість і свіжість не перевіряються, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
-перед вживанням молока та молочних продуктів, куплених на фермерських ринках, обов’язково треба провести термічну обробку;
-не вживайте продукти сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
-для пиття і приготуванння їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду із централізованих джерел водопостачання, а при деценралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
-ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а перед споживаннням дітям - обдайте окропом;
-при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться за допомогою до медичного закладу.