26o

«ДИРОФІЛЯРІОЗ- що це за хвороба і як не заразитися»

  • 2024.07.31 11:04
    • Актуально
    • Епідемічна ситуація
    • Оголошення
    • Фото
  • 37

Дирофіляріоз –це небезпечне паразитарне захворювання, яке поширене серед тварин (собак, котів, деяких диких ссавців) і серед людей. З латинської мови назва  захворювання перекладається, як «зла нитка».

Дирофіляріоз  має тенденцію до зростання. В грудні 2023року у мешканки нашого міста було діагностовано даний паразитоз.

Основним джерелом збудника є хижі ссавці, а в умовах населених пунктів відіграють, в першу чергу, бродячі собаки та коти. Людина заражається тільки при укусів  кровосисних комах, а в основному комарів. Це відбувається лише через укус комара, який насмоктався крові зараженої тварини. .Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається. В передачі дирофіляріозу не виключається і роль гедзів, кліщів ,бліх. Зараження людини найчастіше відбувається під час активності переносників інвазії- комарів, але воно може статися навіть в зимовий період, в будинках з підтопленими підвалами, де є комарі. В тілі переносника , в залежності від температури зовнішнього середовища мікрофілярії розвиваються протягом 10- 21 дня. Від моменту укусу людини зараженим комаром до перших проявів захворювання ( підшкірна пухлина, відчуття повзання під шкірою, свербіж, біль) проходить від 1 місяця до 2-х років.

Доросла дирофілярія – круглий ниткоподібний гельмінт білого кольору, довжиною 13-17 см. Самка гельмінта щодоби виділяє в кров тварини до 5 тисяч личинок (мікрофілярій), які циркулюють там до 5-8 місяців. На відміну від тварин, в організмі людини гельмінт не досягає статевої зрілості, виділення мікрофілярій в кров не відбувається. Люди не можуть заразити інших.

Дорослі гельмінти локалізуються  під шкірою або слизовою оболонкою на будь-якій частині тіла, найчастіше- в органах зору (повіки, очне яблуко, кон´юктива.) Такі хворі звертаються до окуліста в найбільш ранні терміни, тому що в місці локалізації гельмінта відчувають наявність іншорідного тіла, або печію, свербіж , з´являється пухлинка з просяне зерно , що порушує функцію органа зору. Якщо така пухлинка виникає під шкірою кінцівок або тулуба , то хворий помічає її не одразу і звертається до лікарів навіть через сильний біль у місці локалізації гельмінта. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що проявляється в пересуванні чи ущільненні «пухлини» під шкірою. Відстань на яку переміщується гельмінт складає до десятків сантиметрів ,а швидкість міграції- до 30см за 2 доби. Іншими симптомами захворювання можуть бути головний біль, нудота, слабкість.

Якщо гельмінта несвоєчасно видалити ,він може загноїтися і розвинутися абсцес. Коли уражені очі, то це супроводжується появою вузлів під шкірою повік. Можуть набрякати повіки та текти сльози. Однак частіше паразит уражає ділянки спини, плеча чи передпліччя.

Лікування дирофіляріозу відбувається шляхом хірургічного видалення гельмінта.

Профілактика дирофіляріозу полягає в захисті людини і домашніх тварин від укусів комарів.

 

Лікар-паразитолог                               

Калуського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                   Наталія ХЛІБКЕВИЧ

Інші новини