20o

Ділимось досвідом. Антикорупційна програма Калуської громади — одна з перших в Україні

  • 2024.06.19 17:33
    • Громада
  • 89

Представники Калуської громади поділилися досвідом впровадження антикорупційної програми під час онлайн-дискусії.
Зустріч відбулася сьогодні, 19 червня. Участь у дискусії узяв міський голова Калуша Андрій Найда, начальниця відділу координаційної роботи зі старостинськими округами, депутатка Калуської міської ради Наталія Табачук, а також головна спеціалістка юридичного відділу Калуської міської ради Наталія Перегіняк.
Антикорупційну програму у нашій громаді офіційно затвердили на пленарному засіданні Калуської міської ради у грудні минулого року.
«Важливо зазначити, що ми були одними з перших в Україні, хто втілив таку надважливу ініціативу, — підкреслив Андрій Найда. — Цьому передувала участь у пілотному проєкті з оцінки стану антикорупційної системи. Калуська громада була відібрана до участі разом із Луцькою та Хмельницькою громадами Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні.
До нас приїжджали експерти Мінрегіону, які допомогли фахово підійти до створення програми. Проведено чимало аналітичної роботи, створено робочу групу з оцінки корупційних ризиків».
У процесі вдалося напрацювати документ, який враховує специфіку Калуської громади. Програма акцентує на відкритості роботи виконавчих органів ради, комунальних підприємств та установ.
«Відрадно й те, що за результатами оцінки Transparency International Ukraine у порівнянні з минулим роком ми значно наблизились до позитивного результату щодо відкритості нашої громади, ставши частково прозорим містом та посівши 11 сходинку рейтингу серед 80 найбільших міст України, — додав Андрій Найда. — Важливість мати у громаді антикорупційну програму – значуща, оскільки ми ведемо активну співпрацю з містами-партнерами як українськими так і європейськими. У цій кооперації антикорупційна програма завжди на порядку денному».
Програму будуть удосконалювати. Її ефективність відстежуватимуть за допомогою індикаторів виконання всіх заходів, які закладені в документі.
Дискусію організували Центр політико-правових реформ, ГО «Волинський Інститут Права», ГС «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини» за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Інші новини