7o

Дифтерія. Як уберегти себе від захворювання

  • 2022.10.11 14:43
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 384

  У зв’язку з реєстрацією випадків захворювання на дифтерію в сусідній Львівській області, нагадуємо Вам про цю небезпечну хворобу .Що ж таке дифтерія?

  Дифтерія-це гостре інфекційне захворювання з  повітряно-краплинним механізмом передачі.

  Збудник цієї хвороби-дифтерійна паличка. Вона стійка у довкіллі. Проникає патогенний мікроорганізм до організму людини через верхні дихальні шляхи, виділяючи небезпечний токсин.

  Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.

  Хвороба проявляється частіше у вигляді ангіни, коли у горлі появляються плівки сіруватого кольору, важко знімаються.

  Такі хворі підлягають обов’язковій  госпіталізації у лікувальний заклад. Небезпечне це захворювання ускладненнями з боку серця, нирок, наднирників,нервової системи.

  Проте, безперечною профілактикою дифтерії є щеплення. Вакцинація  починається з 2-місячного віку дитини і закінчується у 16 років. Наступна планова імунізація дорослих проводиться кожні 10 років.

  Разом з вакцинацією проти дифтерії дитина може отримати захист  і від правцю, кашлюку та інших інфекцій, залежно від складу комбінованої вакцини.

  Слід відзначити для внутрішньо переміщених  осіб, що якщо Ви з дитиною переїхали у безпечний регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися  на  новому місці. Медичні працівники не відмовлять у такій послузі. Вакцинація проти дифтерії в Україні є безкоштовною.

 

Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини