04 лютого 2021 року в Держпродспоживслужбі відбулась онлайн-нарада щодо здійснення заходів державного ринкового нагляду. В заході взяли участь спеціалісти відділу ринкового нагляду Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.
Під час наради обговорено ряд важливих питань, серед яких: робота працівників відділу ринкового нагляду у Національній інформаційній системі державного ринкового нагляду; вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів; відповідальність суб’єктів господарювання за невиконання обмежувальних (корегувальних) заходів .
НАГАДУЄМО усім зацікавленим особам:
з 26 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду».
Головне у цих змінах:
- під час проведення перевірок характеристик продукції проводиться перевірка документів, у разі необхідності - обстеження зразків продукції, за результатами яких приймається рішення про відбір та експертизу (випробування) зразків продукції, про що зазначається в акті;
- суб'єкти господарювання зобов’язані надавати на запит органів ринкового нагляду документацію, що дає змогу ідентифікувати:
- суб’єкта господарювання, який поставив їм продукцію;
- суб’єкта господарювання, якому вони поставили продукцію.
- суб'єкти господарювання зобов’язані надавати документацію, протягом строку, встановленого відповідним технічним регламентом, а якщо такий строк технічним регламентом не встановлено – протягом десяти років після того, як їм було поставлено відповідну продукцію, та протягом десяти років після того, як вони поставили відповідну продукцію;
- у разі, якщо виробник продукції не може бути ідентифікований органом ринкового нагляду, для цілей цього Закону особою, що ввела таку продукцію в обіг, вважається кожен суб'єкт господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції, який протягом строку проведення перевірки не надав документацію, що дає змогу встановити найменування та місцезнаходження виробника або особи, яка поставила суб'єкту господарювання цю продукцію;
- суб’єкт господарювання надсилає у паперовій формі особисто, через уповноважену ним особу, поштою або в електронній формі – за допомогою засобів телекомунікацій повідомлення органу ринкового нагляду про вжиті заходи щодо усунення ризику для суспільних інтересів у строк, зазначений у рішенні органу ринкового нагляду про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. До цього повідомлення суб’єкт господарювання додає документи або їх копії, що підтверджують усунення такого ризику;
- суб’єкт господарювання несе відповідальність згідно статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».