Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області забезпечує постійний моніторинг дотримання санітарно-гігієнічних вимог як у пунктах організованого харчування осіб, які були вимушені покинути місця постійного перебування у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, так і у пунктах харчування членів територіальної оборони.
Робота спрямована на забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у місцях організованого харчування людей, попередження виникнення групових випадків кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, в тому числі ботулізму.
Всього санітарно-епідеміологічним наглядом Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини охоплено 119 пунктів харчування. Більшість пунктів харчування організовано на базі закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти та готельно-ресторанних комплексів.
Івано-Франківською регіональною державною лабораторією та міжрайонними лабораторіями Держпродспоживслужби забезпечено лабораторний контроль якості питної води в пунктах харчування, а також змивів з об’єктів навколишнього середовища харчоблоків, де організовано приготування їжі.
Станом на 13.04.2022 року для лабораторних досліджень відібрано 116 проб питної води за мікробіологічними показниками та 100 проб питної води за санітарно-хімічними показниками.
Відхилення від гігієнічних нормативів виявлено у 10 пробах за мікробіологічними показниками та у 1 пробі за санітарно-хімічними показниками. Керівникам пунктів харчування надано рекомендації щодо проведення відповідних заходів для приведення питної води у відповідність до гігієнічних вимог.
В ході моніторингу керівникам пунктів харчування вручаються листівки, пам’ятки та методичні рекомендації, а також проводяться бесіди.
З початку введення воєнного стану епідемічних ускладнень на пунктах харчування області не зареєстровано.