11o

Державна програма енергоефективності до 2027 року має бути якнайшвидше прийнята для запуску масштабної енергомодернізації України

  • 2021.10.21 13:14
    • Економіка
  • 238

Таку резолюцію ухвалили представники Міжфракційного депутатського об’єднання «Енергоефективна Україна», Держенергоефективності, профільних асоціацій, громадських організацій і спілок, ОСББ.

Рішення прийнято за результатами круглого столу «Державна підтримка масштабної енергомодернізації ЖКГ - дієві механізми запобігання енергетичної бідності».

Обговорення відбулося під головуванням Голови Держенергоефективності Валерія Безуса, Голови Міжфракційного депутатського об’єднання «Енергоефективна Україна» Миколи Тищенка і народного депутата Олексія Кучеренка.

Голова Держенергоефективності Валерій Безус презентував розроблений проєкт рішення Уряду щодо розширення та продовження Державної програми енергоефективності до 2027 року. Відповідний проєкт акту вже подано на розгляд Уряду.

Державна програма енергоефективності до 2027 року передбачатиме комплекс заходів підтримки за напрямами:

- енергоефективність у житлі;

- енергоефективність у соціальній сфері;

- енергоефективність у сферах централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

«Енергоємність української економіки в середньому у 2 рази вища за європейську. Близько третини всього енергоспоживання припадає на житловий сектор. У ЖКГ накопичилися проблеми: високий рівень зношеності теплових, водопровідних мереж та технологічного обладнання. Все це позначається на якості і доступності комунальних послуг, а головне – на суттєвих витратах споживачів за їх оплату. Тому Держенергоефективності наполягає на терміновій необхідності продовжити і впроваджувати ефективну, системну, нефрагментовану державну програму енергоефективності!», - наголосив Валерій Безус.

  В. Безус також зауважив, що у програмі закладено комплексний підхід до вирішення проблем з енергоефективністю в ЖКГ. Термомодернізація будівель має здійснюватися, враховуючи стан системи теплозабезпечення.

На нагальній потребі відродити державну програму енергоефективності із дієвими механізмами наголосили і народні депутати України, і представники асоціацій, спілок, ОСББ.

Микола Тищенко - Голова Міжфракційного депутатського об’єднання «Енергоефективна Україна» окреслив проблематику масштабної енергетичної модернізації житлово-комунального господарства України.

«Енергоефективність – це крос-секторальне рішення для розв’язання багатьох питань: від великої вартості комунальних послуг до зростання економіки. Саме впровадження проєктів з енергоефективності дає змогу отримати економію витрат родин на комунальні послуги, комфорт в оселях, нові можливості для бізнесу, поповнення бюджетів різних рівнів, додаткові робочі місця», - повідомив М. Тищенко.

«Серед довгоочікуваних законодавчих рішень – це прийняття законопроєкту «Про енергетичну ефективність» та схвалення Урядом рішення щодо подовження Державної програми з енергоефективності до 2027 року», - зауважив М. Тищенко.

Олексій Кучеренко, народний депутат Україна, повідомив, що для рушійних змін  в галузі треба не лише окремі, точкові проєкти, а саме - державна комплексна програма національного масштабу.

Також О. Кучеренко звернув увагу на потребу в активній законодавчій роботі: “Енергоефективність має стати релігією для усіх фракцій. Вже найближчим часом заплановано розгляд Парламентом законопроєкту “Про енергоефективність” у другому читанні. Зокрема, законопроєктом передбачено доручення Уряду щодо розробки і затвердження державної програми з енергоефективності та врахування необхідного фінансування в Державному бюджеті на 2022 рік”, - повідомив О. Кучеренко.

Павло Козирєв – голова Асоціації малих міст України також наголосив, що вирішити питання високих комунальних платежів без енергоефективності неможливо. І саме державна програма є тим фундаментом, на якому місцева влада впроваджує місцеві програми підтримки у цій сфері.

За підсумками круглого столу учасники досягли згоди щодо консолідації зусиль усіх гілок влади, асоціацій та експертного середовища для термінового прийняття державної програми енергоефективності та напрацювання дієвих механізмів у різних секторах.

 

 Управління економічного розвитку міста

Інші новини