4o

Про дерева, їх обрізку та догляд у Калуській громаді

  • 2022.06.24 20:30
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
  • 348
➡️Озелененням в нашій громаді займається комунальне підприємство «Калушавтодор». І тільки на перший погляд може видатися, що це проста і зрозуміла всім робота. Насправді ж висадка зелених насаджень, догляд за ними – складний процес, який потребує, крім матеріального ресурсу, фахового підходу, дотримання правил, дизайнерських рішень тощо. А головне у цій справі – з любов’ю та бережливістю ставитися до кожної рослини (дерево це, чи маленька примула на газоні), що прикрашають алеї, парки, сквери нашої громади.
????Напевно, мешканці нашої громади в переважній своїй більшості зі своїх спостережень можуть підтвердити, що в колективі «Калушавтодор» працюють власне професійні люди, які й займаються озелененням на високому рівні.
❗️Оскільки в соціальних мережах час від часу виникають дискусії з приводу наче б то неправильної обрізки крон дерев, їх масової загибелі від надмірного обрізання тощо, ми звернулися до фахівців вже згаданого підприємства за розлогим коментарем. Працівники відверто дивуються, що їхня робота може викликати негативну оцінку, адже впевнені, що все роблять у відповідності до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» та керуються тільки науковим підґрунтям. Та і результатом своєї роботи в основному задоволені, адже 99,9 відсотків дерев, яким формували крони, здорові та радують сьогодні своєю зеленню наших мешканців. Трапляються поодинокі випадки всихання дерева, але пов’язувати це з неправильним за ним доглядом аж ніяк не можна.
«Калушавтодорівці» пояснюють, що згідно з тими ж «Правилами» обрізають дерева орієнтовно з 15 жовтня до 15 квітня після опадання листя і до розпускання бруньок.
????. Для нормального росту й правильного розвитку дерев здійснюють догляд за кроною протягом усього життя рослин. У дерев видаляють порослеві пагони, які утворюються біля кореневої шийки, а також на стовбурах в міру їх появи. Сухі гілки обрізують впродовж року.
????Осіння підрізка є дуже важливою перед настанням зимових холодів, адже в результаті дерева стають більш стійкими до низьких температур.
????Весняна обрізка добрий чинник активізації росту дерев та кущів. Вона врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд.
????Після обрізки на деревах виростають нові здорові пагони, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб.
???? Слід розуміти, що догляд за деревами передбачає три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.
????Як саме виглядає кожен з них – можна побачити на схематичному малюнку, що нижче.
Найбільше запитань у наших мешканців, вочевидь, викликає омолоджувальне обрізання. А така процедура чітко врегульована ❗️«Правилами утримання зелених насаджень» (П.9.1.11.3.), яка застосовується тільки для дерев, які добре витримують підстригання та обрізання, а вершина яких почала всихати і ріст пагонів припинився. При цьому сильно вкорочують (на 1/2-3/4 загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок.
✅ Здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев аж до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурове дерево.
✅ Обрізання крон є одним із найважливіших заходів під час догляду за деревами. І головна мета обрізання – збереження зелених насаджень та утримання їх у здоровому впорядкованому стані.
✅ Серед переваг обрізання – запобігання випадкам падіння аварійних і сухих гілок дерев під час злив та сильного вітру. Під час негоди дерева можуть пошкодити автомобілі чи інше майно, розбити дахи будівель, пошкодити електромережі чи навіть травмувати людину. Аби цього не сталося, обрізають сухі й аварійні гілки.
Окрім того, наші комунальники за допомогою обрізання підтримують природну чи штучну архітектурну форму крони дерева (кулясту, пірамідальну, конусоподібну, спіральну тощо), регулюють щільність крони і її провітрюваність (а це необхідно для запобігання усиханню гілок і скупчення патогенної флори), коригують рівномірність розташування скелетних гілок для надання кронам симетричності; видаляють сухі вершини та гілки тощо.
????А невиконання таких заходів може призводити до негативних наслідків, зокрема: втрати декоративного вигляду дерев, архітектурних крон; ураження збудниками хвороб і шкідниками; загущення крон і підвищення аварійності гілок, потенційно небезпечних для життя і майна громадян; розповсюдження рослини напівпаразиту омели.
Ну і важливо чітко дотримуватися будівельних норм та інших нормативно-правових актів щодо дозволених відстаней від крон дерев до будівель, споруд, комунікацій тощо.
❗️Якщо ж конкретно проаналізувати роботу КП «Калушавтодор», то власне можна констатувати, що підприємством проводиться формувальна обрізка з омолодженням крон клену кулястого Acer platanoides L. f. globosa на вулицях міста, які ростуть в рядовому виді насадження. Ці дерева були висаджені близько 36-38 років тому, через свій вік мають велику парусність, в кроні багато зламаних, гнилих пошкоджених хворобами гілок (фото 1,2,3,4,5), що підвищує небезпеку падіння. Парусність і переплетіння крони одного дерева з іншим – передумова розповсюдження притаманих цьому виду хвороб.
????З метою збереження привитого виду клена на території міста, застосовується й формувальна обрізка. При цьому зберігається його привитість, оскільки обрізка проводиться вище штамбу (фото 6). Така ж обрізка була проведена в 2008, 2012, 2020 році на вулицях міста того ж виду дерева (фото 7,8,9,10). З фото видно що клен кулястий гарно переніс формувальну обрізку, і відновив декоративну крону. Якщо дерево буде обрізано правильно, у відповідну пору року, то можна продовжити його естетичний вигляд на тривалий час.
????Насамкінець комунальники запевняють, що формувальну та омолоджуючу обрізку, кронування проводять деревам, які цього потребують. І роблять це вони у визначений нормативними документами період.
✅ А результати роботи наших комунальників кожен може оцінити самостійно, однак варто перед цим озброїтись виписаними нормами і правилами утримання зелених насаджень.
Інші новини