10o

В сусідній Чернівецькій області зафіксовано випадок африканської чуми свиней

  • 2021.04.20 08:28
    • Держпродспоживслужба
  • 294

         Відповідно до повідомлення Головного управлінняДержпродспоживслужби в Чернівецькій області від 13.04.2021р.    « про реєстрацію випадку африканської чуми свиней (АЧС)  у  СТзОВ «Котелеве», с.Котелеве, Новоселецького району Чернівецької області повідомляємо мешканців Калуської територіальної громади –власників подвірних господарств та суб’єктів господарювання , які реалізовують м’ясо та продукти тваринного походження, утриматись від закупівлі живих свиней та сировини, отриманої в результаті забою свиней з  території Чернівецько їобласті. Також особливу увагу звернути на  м’ясопереробні підприємства такі як: ПВФ «М’ясопром» ( 4 км. автошляху Рава-Руська – Великі мости, Львівської області) та ТОВ «Єврокомерс», м. Червоноград, Львівськоїобласті, де буде здійснюватисьзабій підозрілих у інфікуванні АЧС свиней.

Як діяти власнику свиней в разі підозри АЧС?

При підозрі на захворювання – негайнозвернутись до ветеринарного лікаря!

Як правило, підозра виникає коли тварина перестає поїдати корм і тривалий час лежить, іноді намагається заритися в підстилку або ж частіше підсвинки збиваються у гурт, намагаючись зігрітись або при раптовій загибелі свиней.   

Більшість хворих тварин виглядають абсолютно здоровими й не відмовляютьсявід корму.  Клінічні ознаки хвороби з’являються тоді, коли спадає температура (3-5 день) тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмовавід корму, ознакиспраги), збиваються в гурти, спостерігаються посиніння шкіри(ділянкивух, пахвин та очеревини) та значні крововиливи на шкірі та у внутрішніх органах

 Власник може не допустити зараження своїх тварин , однак  коли тварини вже захворіли – тут він безсилий, оскільки відсутні будь- які ліки проти цього захворювання.

Джерелом  небезпеки при чумі, як і більшості інших заразних хвороб – є здебільшого хвора тварина і продукти її життєдіяльності (екскременти), або ж продукція отримана від зараженої чи хворої тварини. Механізм зараження теж, здебільшого традиційний – контакт здорової (сприйнятливої) тварини з хворою, як прямий (безпосередній –  спільнагодівниця, природнеспаровуваннятощо) так і опосередкований, тобто через забруднені предмети навколишнього середовища – руки, одяг, взуття, предмети догляду , транспортні засоби, на яких перевозили хворих чи заражених свиней і навіть колеса, щ опроїхались через труп або рештки контамінованої чи хворої тварини або чоботи на які потрапила слина чи виділення хвороїдикої свині коли випрогулювались по узліссю. Ще один спосіб занесення – це корм. І, в першу чергу це має відношення до присадибного утримання свиней – помиї, які перед згодовуванням варто прокип’ятити та свіжозірвана в полі кукурудза, яку відразу ж згодовують свиням, оскільки існує ймовірність її забруднення виділеннями хворих диких свиней.

Поради для власників приватних господарств , де утримують свиней:

  1. Не допускайте сторонніх (людей, тварин) у своє господарство. Власникам особистих господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.
  2. Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварювання при температурі не менше 80°С впродовж 1 години. Купуйте корми промисловогов иробництва.
  3. Проводьте обробку свиней і приміщень для їхутримання один раз на 10 днів протии кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.
  4. Подвірний забій і реалізацію свинини проводьте лише з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
  5. Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без супровідних ветеринарних документів.
Інші новини