20o

Проблемні питання адаптації та інтеграції ВПО у життя місцевих громад вивчали 16 серпня у Калуші народні депутати України, представники обласної та місцевої влади.

  • 2023.08.16 18:28
    • Громада
  • 361

   16 серпня до Калуша завітали народні депутати України, члени міжфракційного об’єднання «ВПО України»: Максим Ткаченко, Олег Арсенюк, Віталій Войцехівський, Сергій Козир, Владлен Неклюдов, Олександр Юрченко, а також народний депутат від калуського виборчого округу Єдуард Прощук, заступниця голови Івано-Франківської ОДА Людмила Сірко, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення «Асоціації міст України» Юрій Стефанчук.

   Разом з головою Калуської РДА Жанною Табанець, Калуським міським головою Андрієм Найдою, очільниками територіальних громад району вони обговорювали за круглим столом можливості надання найнеобхіднішої допомоги ВПО, вивчали проблемні питання адаптації та інтеграції переселенців у життя місцевих громад.

   Частина із зазначених нардепів самі є внутрішньо переміщеними особами. І, як зазначив співголова міжфракційного об’єднання Максим Ткаченко (переселенець з Луганська з майже 10-річним досвідом): «Чого-чого, а такого досвіду я нікому не хочу побажати». Зараз в Україні налічується понад 5 млн. ВПО, за кордон, рятуючись від війни, перебрались близько 6,5 млну наших співвітчизників. Прикарпаття з початку повномасштабного вторгнення прийняло більше, ніж 150 тисяч українців. З них понад 32 тисячі розмістили на Калущині (в т. ч. – 12 тисяч в Калуші). Зараз в районі залишилось 17 тис. переселенців (трохи менше 6 тис. в Калуській ТГ). Якщо спершу намагалися всіх потребуючих забезпечити дахом над головою і харчами, то згодом все гостріше поставало питання працевлаштування. І тут набагато більше спромоглися зробити благодійні організаці. Саме Калуська ТГ є доволі перспективною щодо потенційного працевлаштування ВПО. Адже сюди релокувалися 25 (у Калуському районі всього 29)підприємств, з яких 18 уже працює. І робітників вони набирають з місцевих (в т. ч. – переміщених осіб).

   У нашій громаді фунціонує три шелтери (всього у Калуському районі 7), у яких замешкали загалом 85 осіб (з них – 24 дитини). В місті можна відкрити ще два потужні прихистки на базі давно недіючих дошкільних установ. І є потенційні доброчинці, готові власним коштом облаштовувати пустуючі, наразі, споруди. Посприяти у їхньому вирішенні депутатів закликав міський голова Калуша Андрій Найда.

  Про інтеграцію ВПО у життя громад на прикладі,зокрема, Калуша, як ключовий пріорітет регіональної політики доповів виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення «Асоціації міст України» Юрій Стефанчук.

   Про співпрацю з органами місцевого самоврядування щодо підтримки та надання допомоги ВПО з перших днів війни повідомила очільниця Калуської організації Товариства Червоного Хреста України Зінаїда Хемич.

   Про актуальні питання ВПО та як знайти себе під час війни ділився власним досвідом переселенець Максим Козлов. Він не мешкає у прихистку, а орендує з двома дітьми в Калуші за 9 тис. грн двокімнатну квартиру. Це вже п’яте помешкання, яке вони почергово винаймають. І таких, як Максим Козлов, абсолютна більшість переселенців. Зрозуміло, що шелтерами проблему не вирішити. На цьому, на завершення круглого столу, акцентували народні депутати.

Інші новини