5o

Офіційна делегація з Калуша нещодавно відвідала місто-побратим Сеїні з рамках виконання грантового проєкту

  • 2021.07.30 14:14
    • Громада
  • 980
З 26 по 29 липня офіційна делегація з міста Калуш на чолі з міським головою Андрієм Найдою, а також керуючим справами виконкому Олегом Савкою та заступником міського голови Надією Гуш, начальником управління культури, національностей та релігій Любов’ю Джуган, головним спеціалістом загального відділу виконавчого комітету калуської міської ради Мар’яною Думенко, проектними менеджерами, викладачами хореографії та вокалу та 17 найкращими представниками зразкового ансамблю народного танцю "Веселі гуцулята" і вокального ансамблю «Драйвові дівчата» відвідали наше місто-побратим Сеїні, Марамурешський повіт, Румунія. Візит здійснено в рамках проекту ««КУЛЬТУРА У  ВІДДЗЕРКАЛЕННІ - реставрація Будинку Культури  у  м.Сейні  (Румунія) та Концертного Залу в м.Калуші (Україна) в Мультикультурні Центри».
Основна мета проекту – зміцнити існуючі відносини між громадою Сеїні та Калушем та сприяти розвитку туризму та транскордонного співробітництва з соціальної та економічної точки зору, починаючи із спільної любові до фольклору та турботи про збереження культурної спадщини.
Пані мер Габріела Тулбуре офіційно прийняла делегацію в Бізнес-центрі RO-UA, який теж було реставровано в рамках спільного проекту з Калушем у 2009 році. Було організовано офіційну конференцію за участю телебачення. На заході присутні були заступник міського голови Октавіан Бодеа, керівник проекту Аліса Лохан, офіційний представник програми HUSKROUA Мар’ян Фертаді та інші.
Далі програма включала: відвідування Bay House, прес-конференцію, офіційну зустріч у мерії міста Сеїні, робочі зустрічі команд проекту.
Українські діти разом із викладачами та учасниками хору “Сейнелул” у будинку культури в ці дні взяли участь у майстер-класах з хореографії та народної музики, координатори - Мірча Патован та Лола Косма.
Також згідно з програмою проекту, у Вамі, графство Сату-Маре, діти взяли участь у майстер-класі з гончарства.
28 липня у Будинку культури міста Сеїні відбувся мистецький вечір, де творчі колективи Сеїні та Калуша представили результати спільних напрацювань, запропонувавши до перегляду 21 номер.
Пані Габріела Тулбуре зауважила, що серйозність, відданість і талант українців у музиці, але особливо в хореографії відомі у всьому світі. Вони зачарували її своїми піснями та танцями. З сольними номерами також виступили Маріана Роз та Світлана Матіїшин.
Разом з міським головою Андрієм Найдою пані Габріела Тулбуре висловила свою велику радість, захоплення, подяку та вітання за надзвичайний мистецький вечір. Представники обох сторін мають спільне бажання продовжувати реалізовувати інші транскордонні проекти, наприклад, у спорті з метою відновлення стадіонів та в освітньому напрямку.
Головним спеціалістом загального відділу виконавчого комітету Калуської міської ради Мар’яною Думенко разом з менеджером проекту Алісою Лохан зараз напрацьовується низка напрямків для втілення спільних україно-румунських проектів.
Інші новини