Вітамін С (або аскорбінова кислота) – незамінний мікроелемент, який потрібен для гарного самопочуття і підтримки здоров'я. Який бере участь в різних обмінних процесах, сприяє зміцненню імунітету, підвищує здатність організму протистояти стресам. А також зберігає та підтримує красу і молодість шкіри.
Деякі важливі функції, які виконує аскорбінова кислота:
- Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння;
- Підтримує здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів;
- Допомагає загоєнню ран;
- Бере активну участь у формуванні імунного захисту;
- Допомагає організму засвоювати залізо;
- Має антиоксидантну дію.
Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну С:
Нестача аскорбінової кислоти негативно позначається на самопочутті людини – з'являється швидка стомлюваність, неуважність. Якщо не усунути проблему вчасно, можуть розвиватися серйозні захворювання:
- Цинга. При цинзі починають випадати зуби і волосся, розвивається гемороїдальна хвороба, відзначаються проблеми з пам'яттю.
- Анемія – це патологічний стан, при якому клітини страждають від нестачі кисню.
Ознаки нестачі вітаміну С :
- больові відчуття в м'язах ніг;
- млявість і слабкість протягом дня;
- тривале загоєння ран;
- поганий сон;
- кровоточивість ясен;
- задишка навіть при незначних фізичних навантаженнях;
- блідість шкірних покривів;
- зниження працездатності.
Дефіцит вітаміну С більш ймовірний у людей, які:
- Палять або схильні до пасивного куріння.
- Мають певні захворювання шлунково-кишкового трактуабо певні види раку.
- Дотримуються обмежувальної дієти, яка не містить достатньої кількості фруктів та овочів.
У яких продуктах є багато вітаміну С :
Щоденний раціон людини повинен включати продукти з вітаміном С. Найкращими джерелами аскорбінової кислоти є фрукти та овочі, а саме:
- капуста різних сортів (брюссельська, біло- і червонокачанна, пекінська, кольрабі);
- зелень (салат листовий, листя кульбаби, крес-салат, базилік, петрушка);
- горох;
- солодкий перець;
- цитрусові;
- томати;
- редис;
- кабачки;
- цибуля ріпчаста;
- буряк;
- морква;
- груші та.ін.
Проте варто пам'ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в свіжому вигляді для максимального засвоєння вітаміну. При неможливості вживання достатньої кількості овочів та фруктів, вітамін С також можна отримувати з харчових добавок у вигляді аскорбінової кислоти або полівітамінів.
Вітамін С для профілактики застуди
Нестача аскорбінової кислоти призводить до різкого зниження опору організму різним вірусам та інфекціям. Особливо гостро авітаміноз відчувається в міжсезоння, коли немає необхідної кількості свіжих фруктів і овочів.
А при достатньому запасі вітаміну С активізуються захисні сили організму. У разі потрапляння вірусів на слизову оболонку аскорбінова кислота індукує вироблення лейкоцитів, що фактично блокує розмноження мікроорганізмів. Крім того, вітамін С зміцнює судини, роблячи їх більш міцними і еластичними
Добова доза вітаміну С і передозування
Добова норма вітаміну С залежить від:
- віку;
- статі;
- способу життя;
- сфери діяльності.
Наприклад, у курців потреба в аскорбіновій кислоті на 20-40% вище, ніж у тих, хто веде здоровий спосіб життя: кожна сигарета спалює 25 мг вітаміну С. Люди, які зловживають алкоголем, теж потребують більшої кількості даного нутрієнту.
Дорослій людині досить в середньому 60-100 мг вітаміну С на добу. Дітям до 14 років необхідно 30-70 мг аскорбінової кислоти.
Пам’ятайте, що отримати надлишкову дозу вітаміну С з їжею неможливо – надлишки будуть виводитися з організму видільною системою. А ось при прийомі вітаміну С у вигляді добавок, передозування цілком можливе. Тому приймати ударні дози аскорбінової кислоти не варто, щоб не нашкодити собі.
Бережіть себе!