1o

День вітаміну С

  • 2023.04.04 09:00
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 308

Вітамін С (або аскорбінова кислота) – незамінний мікроелемент, який потрібен для гарного самопочуття і підтримки здоров'я. Який бере участь в різних обмінних процесах, сприяє зміцненню імунітету, підвищує здатність організму протистояти стресам. А також зберігає та підтримує красу і молодість шкіри.

Деякі важливі функції, які виконує аскорбінова кислота:

  • Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння;
  • Підтримує здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів;
  • Допомагає загоєнню ран;
  • Бере активну участь у формуванні імунного захисту;
  • Допомагає організму засвоювати залізо;
  • Має антиоксидантну дію.

Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну С:

Нестача аскорбінової кислоти негативно позначається на самопочутті людини – з'являється швидка стомлюваність, неуважність. Якщо не усунути проблему вчасно, можуть розвиватися серйозні захворювання:

  • Цинга. При цинзі починають випадати зуби і волосся, розвивається гемороїдальна хвороба, відзначаються проблеми з пам'яттю.
  • Анемія – це патологічний стан, при якому клітини страждають від нестачі кисню.

 Ознаки нестачі  вітаміну С :

  • больові відчуття в м'язах ніг;
  • млявість і слабкість протягом дня;
  • тривале загоєння ран;
  • поганий сон;
  • кровоточивість ясен;
  • задишка навіть при незначних фізичних навантаженнях;
  • блідість шкірних покривів;
  • зниження працездатності.

Дефіцит вітаміну С більш ймовірний у людей, які:

  • Палять або схильні до пасивного куріння.
  • Мають певні захворювання шлунково-кишкового трактуабо певні види раку.
  • Дотримуються обмежувальної дієти, яка не містить достатньої кількості фруктів та овочів.

У яких продуктах є багато вітаміну С :    

Щоденний раціон людини повинен включати продукти з вітаміном С. Найкращими джерелами аскорбінової кислоти є фрукти та овочі, а саме:

  • капуста різних сортів (брюссельська, біло- і червонокачанна, пекінська, кольрабі);
  • зелень (салат листовий, листя кульбаби, крес-салат, базилік, петрушка);
  • горох;
  • солодкий перець;
  • цитрусові;
  • томати;
  • редис;
  • кабачки;
  • цибуля ріпчаста;
  • буряк;
  • морква;
  • груші та.ін.

Проте варто пам'ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в свіжому вигляді для максимального засвоєння вітаміну. При неможливості вживання достатньої кількості  овочів та фруктів, вітамін С також можна отримувати з харчових добавок у вигляді аскорбінової кислоти або полівітамінів. 

Вітамін С для профілактики застуди

Нестача аскорбінової кислоти призводить до різкого зниження опору організму різним вірусам та інфекціям. Особливо гостро авітаміноз відчувається в міжсезоння, коли немає необхідної кількості свіжих фруктів і овочів.
А при достатньому запасі вітаміну С активізуються захисні сили організму. У разі потрапляння вірусів на слизову оболонку аскорбінова кислота індукує вироблення лейкоцитів, що фактично блокує розмноження мікроорганізмів. Крім того, вітамін С зміцнює судини, роблячи їх більш міцними і еластичними

Добова доза вітаміну С і передозування

Добова норма вітаміну С залежить від:

  • віку;
  • статі;
  • способу життя;
  • сфери діяльності.

Наприклад, у курців потреба в аскорбіновій кислоті на 20-40% вище, ніж у тих, хто веде здоровий спосіб життя: кожна сигарета спалює 25 мг вітаміну С. Люди, які зловживають алкоголем, теж потребують більшої кількості даного нутрієнту.

Дорослій людині досить в середньому 60-100 мг вітаміну С на добу. Дітям до 14 років необхідно 30-70 мг аскорбінової кислоти.

Пам’ятайте, що отримати надлишкову дозу вітаміну С з їжею неможливо – надлишки будуть виводитися з організму видільною системою. А ось при прийомі вітаміну С у вигляді добавок, передозування цілком можливе. Тому приймати ударні дози аскорбінової кислоти не варто, щоб не нашкодити собі.

Бережіть себе!

Інші новини