28o

Проблему з питною водою у Копанківській гімназії нарешті розв’язано

  • 2024.08.14 11:23
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 39

Сьогодні, 14 серпня, в ході ранкового об’їзду міський голова Андрій Найда разом зі своєю заступницею Надією Гуш відвідали гімназію с. Копанки. Тривалий час у цьому освітньому закладі була величезна проблема з водою.


Андрій Найда: «Пригадую перші наші приїзди в гімназію – вода, що повинна була бути питною, мала руде забарвлення. Звісно, це викликало занепокоєння. Воду направили на аналіз, який показав перевищений вміст заліза. Відповідно, таку воду використовували як технічну. Та, врешті-решт, проблему вдалося розв’язати! Відтепер вода придатна до споживання».


У школі встановили систему очищення води шляхом перетворення двовалентного заліза у тривалентне та систему зворотного осмосу, яка очищає воду до рівня майже дистильованої. Відтак, вдалось унормувати вміст заліза у воді до допустимого рівня – 0,2 мг на літр. Вода з такими показниками цілком придатна до споживання та приготування їжі. На встановлення цієї системи з місцевого бюджету було спрямовано орієнтовно 130 тис. грн.


Принагідно оглянули й хід ремонтних робіт в гімназії. Андрій Найда зазначив: «Одразу видно роботу керівника.  Aктивна та цілеспрямована директорка Зоряна Яковина дбає про створення у школі комфортних умов для учнів. Освітній заклад оновлюється – проведено ремонт у коридорах, підлога встелюється лінолеумом, осучаснюються кабінети. Практично всі роботи виконуються самими ж працівниками гімназії». Ці зміни здійснюються за фінансової підтримки обласного та місцевого бюджетів. Левова частка надходить і від донорів. Зокрема, Копанківська гімназія щороку стає переможцем проєктів від компанії «Goodvalley Ukraine».

Цьогоріч за підтримки компанії облаштують відпочинковий простір для учнів у коридорі 2 поверху.
Проблемним питанням є укриття закладу. Попередньо воно було облаштовано на 1 поверсі орендованого приміщення, яке знаходиться на території поруч із гімназією. Але, згідно з новими змінами в законодавстві щодо цивільного захисту – такі укриття заборонені.
Безпосередньо у приміщенні школи наявне укриття, яке здатне вмістити лише 50 учнів. Тож, наразі, розглядається варіант навчання дітей у дві зміни. Надалі, імовірно, доведеться укріпляти стіни гімназії за допомогою габіонів. За такої умови відвідувати освітній заклад одночасно зможуть усі учні.
Зараз очікується вихід урядової постанови з роз’ясненнями про нові нормативи укриттів. Тоді стане зрозумілим подальший алгоритм дій.

Інші новини