Цукровий діабет (ЦД) –це ендокринна патологія, в основі якої лежить порушення засвоєння глюкози, за своєю основною - це захворювання, що характеризується перевищенням вмісту глюкози в крові.
Як самостійне захворювання цукровий діабет відомий дуже давно. Згадки про нього зустрічаються в медичних трактатах часів Стародавнього Єгипту і Давньої Греції. За останні 60 років відзначається значне збільшення захворюваності ЦД, і тенденція зростання кількості хворих продовжує зберігатися. Лікарі відзначають, що цукровий діабет все частіше діагностується у пацієнтів дитячого і молодого віку, що дає підстави говорити про світову епідемію діабету.
За засвоєння глюкози в організмі відповідає гормон підшлункової залози - інсулін. У хворих на діабет відзначається абсолютна або відносна нестача цього гормону, для відновлення якого приймаються відповідні препарати.
Норма рівня цукру в крові є важливим показником здоров’я і варіюється залежно від віку, часу доби та інших факторів:
- 3,5-5,7 ммоль/л – норма для дорослих;
- 4,2-6,4ммоль/л – норма для дітей;
- У похилих людей та при вагітності глюкоза в нормі – 3,3 -6,5 ммоль/л.
При вживання їжі, багатої на вуглеводи (кондитерські та хлібобулочні вироби, які містять "швидкі" вуглеводи) рівень цукру підвищується і виникає аліментарна гіперглікемія - це норма. Підшлункова залоза працює без збоїв, показники глюкози після їжі самостійно приходять до норми. Надлишки накопичуються в м'язах і печінці у вигляді глікогену. У людей, які вже хворіють на цукровий діабет, які за будь-яких причин не отримують лікування, невикористана глюкоза продовжує циркулювати в крові, тобто виникає хронічна гіперглікемія, яка викликає незадовільний стан самопочуття і в скорішому майбутньому призведе до ускладнень.
Причини цукрового діабету:
- Стрес- через високі психоемоційні навантаження підвищується рівень кортизолу та адреналіну. Вони чинять негативний вплив на вуглеводний обмін, через що, під впливом гормонів стресу, відбувається викид глюкози в кров.
- Неправильне харчування - люди, які зловживають солодощами, їжею швидкого приготування, алкогольними напоями. Ці продукти змушують підшлункову залозу функціонувати в посиленому режимі, що призводить до її виснаження.
- Переїдання - всі органи шлунково-кишкового тракту працюють з перевантаженням, шлунок розтягуються і дає компресію на підшлункову залозу, яка відокремлена від шлунку очеревиною. Здавлювання перешкоджає нормальному виробленню інсуліну. Для секреції цього гормону клітинам підшлункової потрібні цинк і хром, які мають в достатній кількості надходити в організм з їжею. Для повноцінного засвоєння елементів необхідні вітаміни групи B.
- Надлишкова маса тіла- пов'язують з ожирінням, за статистикою, у людей з ожирінням першого ступеня ризик захворіти на ЦД збільшується в два рази. При третьому ступені цей показник збільшується в п'ять разів! Найнебезпечнішим лікарі називають абдомінальне ожиріння, коли відкладення концентруються в області живота.
- Надмірне вживання солодощів, які викликають різкий стрибок цукру в крові і викид великої кількості інсуліну, котрий активно переробляє глюкозу, приводячи до гіпоглікемії. Рівень цукру стає нижче, ніж до їжі, і людина відчуває занепад сил.
- Порушення режиму сну- якщо нехтувати повноцінним нічним сном то відбувається схильність до стресу. Люди заїдають стрес- це збільшує ризик набору зайвої ваги і розвитку ЦД.
- Відсутність фізичної активності- для підтримки нормальної ваги та вуглеводного обміну людина потребує щоденної фізичної активності, коли її не достатньо чутливість клітин до інсуліну зменшується.
- Хвороби підшлункової залози- панкреатит ,дифузні зміни структури, пухлини - все це позначається на функції підшлункової і перешкоджає нормальному виробленню інсуліну, це є ознакою вторинного діабету.
- Гормональні порушення- хвороби щитовидної залози та інші гормональні захворювання негативно впливають на вуглеводний обмін, що створює передумови для розвитку ЦД.
- Аутоімунні порушення- причина діабету I типу - збій в роботі імунної системи, при якому в організмі починають вироблятися речовини, що руйнують клітини підшлункової, така ситуація виникає внаслідок впливу на організм вірусів. Хвороба може почати розвиватися після того, як людина перехворіла краснухою, вітряною віспою, гепатитом. Основну групу ризику становлять пацієнти зі спадковою схильністю до ЦД
Типи цукрового діабету
Поняття "цукровий діабет" містить групу ендокринних патологій:
- діабет 1 типу є інсулінозалежним. При ньому спостерігається абсолютний дефіцит інсуліну, викликаний порушенням роботи підшлункової залози. Її клітини пошкоджені і не можуть продукувати гормон. Захворювання може вражати дітей і людей молодого віку;
- діабет 2 типу - інсулінонезалежний. Становить до 85% від усіх клінічних випадків. Клітини підшлункової виробляють достатньо гормону, але через патології порушений механізм, що допомагає інсуліну контактувати з клітиною, тобто виконувати транспортну функцію. Зниження чутливості до інсуліну призводить до того, що глюкоза не надходить всередину клітин. Така проблема частіше виникає у людей середнього та зрілого віку на тлі надлишкової ваги;
- під час вагітності у жінок виникає особлива форма ЦД, який називають гестаційним. \
Симптоматика цукрового діабету дуже різноманітна, ознаками можуть бути:
- сильна спрага, через яку людина може випивати до п'яти літрів рідини за добу;
- підвищення апетиту;
- відчуття сухості у роті;
- швидка стомлюваність і сонливість;
- запаморочення, туман в очах;
- зменшення або збільшення ваги;
- свербіння шкіри;
- уповільнення загоєння дрібних подряпин та інших ран.
Треба звернути увагу, що симптоматика цукрового діабету у кожної окремої людини може відрізнятися. Трапляються випадки, коли хвороба практично ніяк себе не виказує. Дуже часто ЦД діагностується випадково при плановому медогляді або при госпіталізації пацієнта у зв'язку з різким погіршенням самопочуття.
Дієта при цукровому діабеті
Раціон харчування хворих на ЦД складається в залежності від характеру патології. Дітям і молодим людям потрібне досить калорійне харчування. При наявності зайвої ваги, яка характерна для пацієнтів з діабетом другого типу, раціон повинен бути орієнтований на схуднення. В цьому випадку необхідно стежити за його калорійністю.
Харчування пов'язане з поняттям "глікемічний індекс", він відображає швидкість засвоєння їжі і її здатність викликати гіперглікемію. Найвищий глікемічний індекс - у випічки з пшеничного борошна, виробів з великим вмістом рафінованого цукру.
При складанні меню діабетикам слід уникати продуктів, що містять велику кількість тваринних жирів і прості вуглеводи. Варто віддати перевагу рослинним жирам, злакам, які містять складні вуглеводи і клітковину, викликають тривале почуття насичення. Їжа повинна містити достатню кількість омега-кислот і вітамінів. Їсти треба невеликими порціями 4-5 разів на день. При складанні раціону варто збільшити вживання риби, нежирного м'яса і молочних продуктів, а також приділити увагу зелені та овочам. Дозволяються продукти з цільного зерна, бобові, макарони з твердих сортів. Необхідно максимально обмежити або повністю виключити з меню копченості, продукти з великим вмістом солі, ковбаси і сосиски, консерви, вироби із здобного тіста, манну крупу, рис, солодкі і солоні сири, газовану воду на цукрі, фініки, виноград та інші солодкі фрукти, майонез і гострі соуси.
Ускладнення цукрового діабету
Цукровий діабет небезпечний ускладненнями, які стосуються всіх органів і систем, ускладнення:
- ураження великих і дрібних судин, викликане розвитком атеросклерозу і мікроангіопатії. Ці патології можуть призводити до розвитку ІХС, погіршення кровопостачання органів і тканин;
- ретинопатія (зниження зору);
- порушення функції нирок. У хворих відбувається виділення білка з сечею;
- підвищений рівень глюкози в крові негативно впливає на стан шкіри. Через ураження нервів знижується чутливість шкіри, вона стає дуже сухою, лущиться. Місцевий імунітет слабшає, шкіра стає більш вразливою до грибкових інфекцій і гнійних уражень. У хворих на цукровий діабет навіть дрібна подряпина загоюється набагато довше, ніж у здорових людей;
- небезпеку для життя пацієнта несе "діабетична стопа". Патологія пов'язана з розвитком гнійно-некротичних процесів на стопі, через які може знадобитися ампутація.
Однією з умов безпеки є регулярний контроль за концентрацією цукру в крові, своєчасний прийом інсуліну і їжі. Різке падіння або перевищення рівня глюкози можуть призвести до критичного погіршення стану і коми.
Діабетичну кому, при якій рівень глюкози дуже високий, провокує зневоднення і накопичення в крові кетонових тіл. Вони викликають загальну інтоксикацію. Подібна проблема в першу чергу характерна для діабету першого типу, який швидко прогресує і призводить до вираженої інсулінової недостатності. Такий стан вимагає невідкладної медичної допомоги.
Гіпоглікемічна кома, так званий інсуліновий шок, обумовлена падінням глюкози до дуже низьких меж. Це відбувається, якщо людина прийняла занадто високу дозу препарату, пропустила прийом їжі або отримала велике фізичне навантаження.
Профілактика цукрового діабету
До профілактичних заходів відносять правильне харчування, яке забезпечує організм необхідними речовинами і допомагає підтримувати нормальну вагу. Для зниження ризику розвитку ЦД уникайте надмірних психоемоційних навантажень, що провокують хронічний стрес.
Важлива роль належить і профілактичним медоглядам. Навіть при відсутності тривожних симптомів всім рекомендується двічі на рік здавати аналіз на вміст цукру і толерантність до глюкози, а також щорічно проводити УЗД печінки і підшлункової залози.
Чи можна вилікувати цукровий діабет?
Незважаючи на серйозні досягнення медицини, на сьогоднішній день поки не існує способів повністю вилікувати ЦД. Пацієнти, у яких діагностується захворювання, довічно отримують інсулінову терапію. Дотримання дієти і прийом препаратів дозволяють уникнути розвитку ускладнень.
Діагноз "цукровий діабет" - вагома причина змінити свій спосіб життя. Пацієнтам необхідно переглянути свій раціон харчування, відмовитися від вживання алкоголю і шкідливих продуктів, що викликають різкі коливання глюкози, уникати великих перерв між прийомами їжі. Не менш важливими складовими успішного лікування є повноцінний сон і регулярна фізична активність.
Самоконтроль важливий, щоб уникнути критичного підвищення або падіння рівня глюкози, які є небезпечними для життя, хворі на цукровий діабет 1 та 2 типу повинні щодня контролювати рівень цукру в крові за допомогою портативного глюкометра.
Лікар-стажист із гігієни праці Калуського РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» Тетяна БЕРДИЧЕВСЬКА