13o

Торги на теплопостачання в ЦРЛ: вимога до всіх однакова - працюємо виключно в правовому полі

  • 2024.02.01 15:13
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 810

   Нещодавно в інформаційному виданні «Вікна» з’явилась гучна стаття "Калуштеплоенерго" підозрює змову на тендері від Калуської ЦРЛ» , де в тексті було виокремлено: «Всебічне сприяння з боку Калуської ЦРЛ та міської влади ТОВ «Євлогія-Захід», а також відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Калуштеплоенерго» може свідчити про попередню змову Замовника з іншим учасником процедури закупівлі», — йдеться в повідомленні підприємства.

 Наталія Кінаш, заступниця міського голови, надала коментар з цього приводу.

   «Дуже дивно, що таке поважне в нашому місті видання не виявило жодного бажання висвітлити позицію міської влади з даного питання, яке набуло резонансу, а обмежилось виключно нічим не обґрунтованими судженнями ТОВ «Калуштеплоенерго», – зазначила Наталія Олександрівна. – «Розпочну з того, що КНП «Калуська ЦРЛ» є окремою юридичною особою, відносини між якою та її засновником – Калуською міською радою чітко регулюються законодавством, зокрема, Статутом  підприємства,

    Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні» та Господарським  кодексом України, де зазначено, що незаконне втручання органів  та  посадових  осіб  місцевого самоврядування у господарську діяльність ( в даному випадку мова йде про проведення закупівель) суб'єктів  господарювання забороняється.

   Наступна цитата яка подана в статті з вимоги "Калуштеплокомуненерго": «Однак, рішення сесії Калуської міської ради від 09.09.2014 р. №2664 не містить жодної інформації про передачу «газової котельні». А передбачає передачу приміщення майнового комплексу котельні Калуської ЦРЛ разом з відповідним обладнанням, що є повністю достатнім для надання послуги постачання тепла та пари».

    І тут ТзОВ «Калуштеплоенерго» не надав правдиву інформацію. Адже в додатку до рішення сесії міської ради від 09.09.2014 року  Список обладнання котельні м.Калуш вул. Медична, 6, що передається в господарське відання КЗ «Калуська центральна районна лікарня Калуської міської  та районної рад Івано Франківської області» в ТзОВ «Калуштеплоенерго»,  чітко зазначено під номером 33. - Будівля 10310003  (не майновий комплекс котельні).

    Вказана будівля перебуває на балансі КНП «Калуська ЦРЛ», та відповідно до інвентарної картки обліку основних засобів вказаний інвентарний номер був закріплений за «Складом зберігання рентгенівської плівки (котельня)».

    Станом на сьогодні, відповідно до технічного паспорту вказаного майнового комплексу, вказана будівля є газовою котельнею.

   Щодо будь-якого права користування даною будівлею. Відповідно до частини 1 статті 136 Господарського кодексу України, право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державній реєстрації прав підлягають також і речові права на нерухоме майно, похідні від права власності – зокрема і право господарського відання.

    Відповідно до Інформаційної довідки від 29.01.2024 року №36357793 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна (РНОНМ – 2034991626104), речового права господарського відання відносно вказаного об’єкта нерухомого майна (майнового комплексу) чи будь-яких його складових частин – не зареєстровано.

   Відносно вказаного об’єкта нерухомого майна 15.09.2020 року зареєстроване тільки право оперативного управління, відповідно до якого правокористувачем вказаного майна є виключно КНП «Калуська ЦРЛ».

   Відтак, зареєстрованого в установленому законодавством порядку речового права господарського відання щодо майнового комплексу (РНОНМ – 2034991626104) чи будь-якої його складової частини, в тому числі будь-яких приміщень комунальної власності, у ТОВ «Калуштеплоенерго» немає.

   Принагідно зазначу, що на даний момент юристи Калуської міської ради вивчають питання законності рішення сесії Калуської міської ради від 09.09.2014 р. №2664 на предмет правомірності передачі комунального майна у господарське відання підприємству приватної форми власності.

     На виконання рішення сесії Калуської міської ради від 23.02.2023 року «Про зміну орендодавця щодо відносин  з оренди комунального майна, що знаходиться на балансі КНП «Центральна районна лікарня Калуської міської ради» було проведено звірку договорів – оренди в даному підприємстві з метою їх переукладання.  Новий керівник КНП «Калуська ЦРЛ» Я. Мороз повідомив, що жодного договору – оренди приміщення з ТзОВ «Калуштеплокомуненерго» у ЦРЛ немає (тобто, з моменту виходу Калуської районної ради з засновників КНП «Калуська ЦРЛ» підприємство не сплачувало ЖОДНОЇ КОПІЙКИ за користуванням даним майном). І керівництво управління комунальної власності, і керівництво КНП «Калуської ЦРЛ» неодноразово інформувало директора ТзОВ «Теплокомуненерго» І.Піцика про необхідність впорядкування документації щодо права  користування будівлею. Однак, на мою думку, даний керівник, будучи монополістом по забезпеченні теплом закладу критичної інфраструктури – кластерної лікарні, вважав (і не безпідставно), що не укласти чи розірвати з ним договір на теплопостачання, керівництво лікарні не зможе,  продовжував користуватись комунальним майном. При цьому ні бюджет міста, ні бюджет лікарні не отримав на сьогодні за це жодної плати.

  І тільки з появою на території лікарні іншого підприємства, яке підготовилось до надання послуг теплопостачання твердопаливною котельнею, оформивши в установленому законодавством порядку на конкурсних засадах приміщення котельні, своєчасно сплачуючи орендну плату за користування майном, отримавши усі необхідні дозвільні документи, ліцензії  керівник ТзОВ « Калуштеплокомуненерго» , очевидно, розуміючи про втрату монополії, звернувся 24.12.2023 року до управління комунальної власності щодо приведення своїх документів щодо користування комунальним майном у законне русло».

    Підсумовуючи, Наталія Олександрівна зазначила: «Так, керівництво міста зацікавлено в наявності конкуруючих підприємств з подачі теплоносія в Калуську ЦРЛ, адже монополія не є економічно вигідною. Проте, вимога до всіх однакова: працюємо виключно у правовому полі.  Торги на теплопостачання відбуваються відкрито, на платформі Проззоро. Учасники не обмежені в поданні скарг». Відповіді Замовника теж у відкритому доступі. Щодо вимог до тендерної документації, то Наталія Кінаш вважає за необхідне зазначити, що державою утворені відповідні компетентні органи щодо контролю за правомірністю перебігу закупівлі. Але на сьогодні  це  не є повноваженнями Калуської  міської ради.

   

 

Інші новини