10o

Як покращити швидкість встановлення діагнозу та забезпечити раннє звернення пацієнтів з інсультом було обговорено на нараді з заступницею міського голови Наталією Кінаш за участю керівників лікувальних установ Калуської та сусідніх громад

  • 2023.08.15 17:38
    • Охорона здоров'я
  • 202
Гострі порушення мозкового кровообігу (інсульти) займають провідне місце щодо інвалідизації та смертності як в Калуській територіальній громаді, так і по всій Україні.
  ????Тільки за 6 місяців 2023 року у неврологічному відділенні для хворих з порушенням мозкового кровообігу Калуської ЦРЛ проліковано 340 пацієнтів з інсультом. З них - 294 з ішемічним інсультом (внаслідок тромбування судин) та 28 з геморагічним інсультом (внаслідок розриву судинної стінки). У 28 випадках пацієнтам було проведено тромболізис (розчинення тромбу для відновлення кровотоку в мозкових судинах), так як пацієнти були доставлені в лікарню в проміжку до 4,5 год з моменту виникнення перших симптомів захворювання. Даний показник є недостатнім.
   Також велику увагу було приділено правилам скерування на проведення наступної реабілітації даних пацієнтів.
⭕Відповідно до вимог НСЗУ, пацієнт після перенесеного інсульту в термін до 12 місяців після виписки з неврологічного відділення має право скористатися безоплатно реабілітацією 4 рази. Стаціонарно 2 рази в термін від 0 до 8 тижнів після виписки. При порушенні зазначених часових проміжків НСЗУ не оплатить закладам проведені курси реабілітації. Однак в громаді є запит від пацієнтів на проведення курсів лікувальної та відновлювальної фізкультури і в періоди після 12 місяців перенесеного інсульту. Заклади охорони здоров’я можуть надавати ці послуги, але виключно на платній основі. Для цього керівникам дано доручення розробити вартість послуг на основі методики, затвердженої МОЗ.
????Також на нараді завідувач відділенням реабілітації Михайло Гладенький наголосив, що направляють у відділення тільки вузькі спеціалісти – невролог, травматолог. Сімейні лікарі таких повноважень не мають.
☑️Госпіталізація проводиться виключно в плановому порядку, в робочий час, за попереднім узгодженням із завідувачем відділення. Так як на сьогодні пріоритет на реабілітацію надається військовослужбовцям.
Заступниця міського голови Наталія Кінаш зазначила, що чітке налагодження маршрутизації пацієнтів з неврологічною патологією призведе до швидкого та якісного надання медичної допомоги і зменшить кількість скарг щодо госпіталізації пацієнтів даної категорії.
Інші новини