1o

Чому іноді буває запізно і як зрозуміти, що людина, яка знаходиться у воді потребує допомоги?

  • 2021.08.10 13:50
    • Служба 101 інформує
  • 301

Літо – найкращий час для купання та засмаги на свіжому повітрі. Кожного літнього сезону рятувальники нагадують громадянам правила поведінки на водоймах, щоб запобігти неочікуваним ситуаціям з фатальними наслідками. Проте, скільки ми чули історій про те, як люди гинули у водоймах за пару метрів від берега чи навіть на очах своїх рідних чи друзів. Таке стається через те, що ніхто не зрозумів, що потопаючому потрібна допомога. Насправді ж інстинктивні реакції потопаючого відрізняються від тих, які ми звикли сприймати за "поклики про допомогу". Нижче викладено факти і пояснення тому, що відбувається з людиною, яка тоне

  1. «За винятком рідкісних випадків, люди що тонуть фізіологічно нездатні покликати на допомогу 

Дихальна система людини розрахована на дихання. Мова – це її вторинна функція. Перш ніж мова стане можливою, необхідно відновити функцію дихання.

  1. Рот потопаючої людини поперемінно йде під воду і з’являється над її поверхнею

Рот потопаючої людини знаходиться над водою недостатньо довго для того, щоб він міг видихнути, вдихнути і покликати на допомогу. Коли потопаюча людина виринає з води, їй вистачає часу, тільки щоб швидко видихнути і вдихнути, після чого вона відразу ж знову йде під воду.

  1. Потопельники не можуть розмахувати руками, щоб привернути увагу

Вони інстинктивно витягають руки в сторони в спробі відштовхнутися від води. Такі рухи дозволяють їм спливти на поверхню, щоб мати можливість дихати.

  1. Через інстинктивні реакції потопельники не можуть контролювати рухи руками

Люди, які намагаються утриматися на поверхні води, фізіологічно не здатні перестати тонути і здійснювати осмислений рух – розмахувати руками, постаратися наблизитися до рятувальників або дістатися до рятувального спорядження.

  1. Від початку і до кінця, поки діє інстинктивна реакція, тіло потопаючої людини залишається в вертикальному положенні, без найменших ознак підтримуючих рухів ногами

 Якщо підготовлений рятувальник не витягне її або його з води, потопаюча людина може протриматися біля поверхні від 20 до 60 секунд перед тим, як повністю піти під воду.

Це зовсім не означає, що людина, що кличе на допомогу і відчайдушно розмахує руками, вас обманює – швидше за все, це напад паніки на воді.

Інші новини