15o

Чому борщівник небезпечний?

  • 2024.03.22 11:43
    • Надзвичайні ситуації
  • 58

Борщівник – велетенська рослина, може досягати від 1,5 аж до 5 метрів заввишки та мати розгалужену парасольку до 1-2 метри у діаметрі. Квітка утворює розетку зубчастої форми, у перший рік утворюється лопатоподібне листя, на другий – квітковий колосок, у якому дозрівають тисячі насінин. Одна рослина може продукувати до 50 тисяч насінин, деякі види утворюють до 80 тисяч насінин. Стебло зеленого кольору з фіолетовими плямами, вирізняються жорсткі, білі ворсинки. Стебла порожнисті й міцні, мають товсте коло ворсинок, біля основи кожного стебла розходиться листя. Листя: величезні (до 1,5 м завширшки та 3 м завдовжки), глибоко розділені на більш дрібні листочки. Листок схожий на листя ревеню, із неправильними й дуже гострими або зубчастими краями, що породило одну з інших його поширених назв – дикий ревінь. Нижня частина листя ворсиста (волосиста, волохата). Квітки з’являються в червні та липні. Квітки бувають дрібненькі білі або злегка рожеві, скупчені на парасолькоподібних голівках, відомих як парасольки, які можуть досягати діаметру до 60 см. Усі квіти в парасольці звернені догори.

Насіння: сухі, сплюснуті та овальні, майже 1 см завдовжки із коричневими лініями, що займають 3/4 довжини насіння. Рослина утворює велику кількість насіння, що легко поширюється вітром та водою. Коренева система розгалужується до 2-х метрів.

Відомо, що найбільше отруйних речовин борщівника зосереджено в наземній частині рослини, а саме в стеблі та листках. Проте отруйні компоненти є і у квітках, насінні та коріннях рослини.

Сік рослини може спричинити опіки шкіри. У складі всіх частин борщівника міститься речовина фурокумарин (furocoumarin), яка знижує здатність шкіри захищатися від ультрафіолетового опромінення сонячного світла. Як результат: шкіра стає чутливою до сонця, фотосенситивною, а такий стан ще називають фітофотодерматитом.

Відтак під дією ультрафіолетових променів шкіра отримує опіки – переважно це почервоніння або поява міхурців, тобто 1-а і 2-а стадії опіку шкіри. Відомо, що для таких фітотоксичних уражень шкіри властивий тривалий період загоєння ран – від місця до декількох.

Стадії опіку шкіри:

  • 1 стадія опіку шкіри – характерне почервонінням в місці контакту з рослиною;
  • 2 А (поверхнева) стадія опіку шкіри – поява чіткого міхурця з прозорим вмістом, що болить при натисканні;
  • 2 В (глибока) стадія опіку шкіри – міхурі, що можуть бути наповнені червоним чи жовтим вмістом, відчуття стягнення шкіри, постійний дискомфорт;
  • 3 (глибока) стадія опіку шкіри – шрам, струп через всю товщу шкіри;
  • 4 (глибока) стадія опіку шкіри – чорний, обвуглений струп через шкіру, м’язи.
  • Чим лікувати опіки від борщівника? 

    Опіки від борщівника характеризуються довготривалим загоєнням ран, утворенням пігментних плям на місці ураження. Також часто спостерігається залишкова висока чутливість ділянки ураженої шкіри до ультрафіолетового опромінення, тобто токсичний ефект рослини є довготривалим.

    Отже, що робити, якщо на шкіру потрапив сік борщівника:

    • ретельно помити з милом ділянку шкіри, що контактувала з рослиною;
    • прикрити ділянку, яка контактувала з рослиною, від сонця ще декілька днів;
    • якщо шкіра не пошкоджена – нанесіть сонцезахисний крем, навіть при неінтенсивному сонці;
    • при виникненні ознак алергічної реакції лікарі призначають антигістамінні препарати;
    • при сильному болю уражених ділянок також призначають місцеві знеболюючі;
    • опіки лікують залежно від стадії, глибини ураження та поширення рани – після консультації лікаря вдома або, за потреби, в умовах лікувального стаціонару.

     

    Бережіть себе, ваших дітей та близьких. Будьте здорові!

     

Інші новини