24o

Чи знаєте ви, що таке: булінг, домашнє насильство, гендерно зумовлене насильство?

  • 2023.05.16 16:00
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 313

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом. Кривдники можуть знайти безліч причин щоб цькувати дитину: зовнішність, що не вписується у загальноприйняті рамки, поведінка, думки, які не збігаються з думкою більшості, тощо. Яскравими прикладами булінгу є словесні образи, навмисне неприйняття дитини до колективу, шантаж та навіть побиття.

Саме з такою темою спеціалісти мобільної бригади, що діє при Калуському міському центрі соціальних служб 15 травня 2023 року відвідали Голинський ліцей та провели тематичну бесіду із старшокласниками і проінформували як протидіяти булінгу.

 Вирішальна роль у боротьбі з булінгом у закладах освіти належить учителям, яких мають підтримувати керівництво закладу, батьки, представники місцевих органів влади та громадських організацій. Запорука протидії цькуванню – розуміння всією шкільною спільнотою того, що насильство, дискримінація та нетерпимість є неприйнятними. 

Булеру в Україні загрожує штраф 850-1700 грн, або ж від 20 до 40 годин громадських робіт. Якщо булінг здійснений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф буде більший — 1700‒3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. 

Для керівника освітнього закладу, який не повідомив відповідні органи про цькування дитини, також передбачене покарання: штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходу або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% від заробітної плати.

Крім того, з присутніми було проговорено і ознайомлено з формами домашнього насильства, поняттями «домашнє насильства», «гендерне зумовлене насильство», та проведено вправи на згуртованість, взаємодію на налагодження міжособистісних стосунків.

Нагадуємо, що у нашій громаді, за підтримки UNFPA, Уряду CANADA та БФ "Батерфлай" працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. Контактний номер телефону: 0676003146 або за адресою: вул. Пушкіна 9а.

Інші новини