26o

Чи є альтернатива індивідуальному опаленню?

  • 2022.07.15 15:51
    • Житлово - комунальне господарство
  • 509

Підготовка до опалювального сезону 2022-23 в Калуській громаді розпочалася з першого дня після завершення попереднього. І це, як скажуть досвідчені комунальники, є аксіомою. Управління ЖКГ та всі комунальні підприємства виконували і виконують заплановані у березні-квітні заходи. Одним з таких було прийняття Калуською міською радою рішення Калуської міської ради від 30.06.2022 року № 1434 "Про оптимізацію системи централізованого теплопостачання м. Калуша на 2022-2023 роки".

 І дуже добре, що й власники квартир у багатоповерхівках теж активно включилися до перебудови у своїх помешканнях системи опалення.
   Вже на сьогодні є стійка тенденція в нашому місті, при якій люди відмовляються від централізованого опалення, бо розуміють, що це дороговартісний сервіс.
   І також очевидно, що, прорахувавши всі «за» і «проти», більшість обирає автономне.
   Таким чином, з 1 квітня цього року заяв на відключення від централізованого опалення до УЖКГ надійшло 1040 (15% з них - від споживачів тепла від ТЕЦ). Це вельми суттєво. Відповідні дозволи видано на 1005 звернень, а розгляд інших планується 18-19 липня.
   При цьому ще не зайвим буде наголосити, що в Калуші в деяких будинках залишається на сьогодні дуже мізерна кількість споживачів, які ще не прийняли рішення про перехід на автономне опалення, зокрема тих, що підключені до систем централізованого опалення від котелень, залишилось 15%. Для прикладу - на вул. Біласа-Данилишина є два будинки 34 і 68 квартирні. В першому залишилось 2 квартири на централізованому опаленні, а в іншому відповідно - тільки одна. Ось тут треба зрозуміти, що є великий ризик для них отримувати від котельні надто дороге тепло. Слід також звернути увагу, що з 1605 споживачів, які отримували тепло від котелень в минулому опалювальному періоді, станом на сьогодні вже отримали дозволи на відключення від ЦО 814, що ще більше вплине на здорожчання послуг. А ще є велика ймовірність, що ціна на природний газ до нового опалювального сезону суттєво зросте.

 Зважаючи на нинішню важку ситуацію, також розуміємо, що і вартість облаштування автономної системи опалення є високою, однак плановий перехід на індивідуальне теплопостачання є найоптимальнішим варіантом, який дозволить споживачам самостійно регулювати температуру повітря у своїх помешканнях в будь-яку пору року.
    Це підтверджує досвід міст Коломиї, Долини, Трускавця, де мешканці багатоповерхівок вже давно користуються виключно автономним опаленням.

   З огляду на вищеописане, закликаємо мешканців громади вчиняти усі можливі дії для переходу на автономне опалення. Зразок заяви на відключення від ЦО та перелік необхідних документів, які слід до неї додати розміщено тут: https://kalushcity.gov.ua/news/yak-perejti-na-avtonomne-individuvalne-opalennya.

Інші новини