17o

Чергову роботу калуського скульптора встановлять на будинку у Львові

  • 2024.08.30 14:21
    • Громада
  • 53

Нещодавно калуський скульптор, член Національної спілки художників України Ігор Семак завершив роботу над черговим витвором.



Цього разу митець виліпив портрет свого легендарного колеги – Михайла Гаврилка, який також був скульптором. А ще – поетом. Але, передусім – громадським і військовим діячем, учасником перших визвольних змагань, офіцером січового стрілецтва, хорунжим армії УНР.

Михайло Гаврилко створив пам’ятники Тарасові Шевченку в Кіцмані та Косові. В лавах УСС воював проти росії в Карпатах, під Болеховом. У 1916 році на Волині відкривав перші українські школи. Далі боровся проти більшовиків на Великій Україні. Розстріляний чекістами восени 1920 року на рідній Полтавщині. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.
5 вересня 2024 року на вул. М. Коцюбинського у Львові, на одному з навчальних корпусів Академії друкарства відкриють меморіальну дошку з горельєфом авторства Ігоря Семака. Горельєф виготовлено з бетону, тонованого під бронзу. Гранітна дошка з написом: «У цьому будинку закликав до боротьби за Самостійну Україну Михайло ГАВРИЛКО (05.09.1882 – 1920). Скульптор, поет, командант УСС, начальник штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанський отаман. Вічна слава!»
Встановлення пам’ятки ініціював онук Михайла Гаврилка – заслужений лікар України, академік медицини Орест Абрагамович. Ідейним натхненником й організатором події виступив президент історичного клубу «Холодний Яр», письменник Роман Коваль.

Інші новини