17o

В Чикаго, відзначаючи День Героя, освятили відновлену могилу нашого земляка Олеся Бабія

  • 2022.05.22 15:21
    • Громада
  • 277

Ця визначна подія не може залишити байдужими нас, калушан. Адже для нас Олесь Бабій - не тільки видатний співвітчизник, а й людина - легенда, патріот України, учасник визвольних змагань, поет.

     Олесь Бабій - автор тексту «Зродились ми великої години», який став гімном українських націоналістів та дотепер надихає все українство на боротьбу за незалежність держави. В Чикаго українська громада відновила могилу Олеся Бабія і урочистосто її освятили. З ініціативи української громадської організації “Помаранчева Хвиля” в співпраці з Українським Конгресовим Комітетом Америки могилу поета було віднайдено, відремонтовано намогильний камінь і приведено до порядку.

     В суботу, 21-го травня, в рамках традиційного Свята Героів відбулося посвячення відновленої могили поета і борця. В урочистостях взяли участь Єпископ Єпархії Святого Миколая УГКЦ Венедикт Алексійчук, Українсько-Американські ветерани, хор СУМ, Генеральний консул України в Чикаго, танцювальний колектив “Вишиванка”, Група військово-історичної реконструкції “Сотня Сіроманці” і велика кількість членів громади.

Для довідки: Олесь Бабій народжений в 1897-му році в с. Середнє на Калущині. Воював в Першій Світовій війні, брав участь у Перших Визвольних змаганнях в УГА, доктор філософії Празького університету, став одним з засновників ОУН. Під час Другої Світової війни емігрував до Німеччини, а потім до США. Помер в березні 1975-го року. На жаль не залишив по собі дітей і сім’ї. 

     Калуська громада висловлює вдячність украінцям з Чикаго за благородну справу, яка обєднує всіх нас навколо Героїв, які скрізь роки і віки залишатимуться ідеалами боротьби, любові та жертовності заради України .

Інші новини