9o

Будьте пильні, не вживайте гриби в сирому вигляді!

  • 2023.06.21 11:25
    • Держпродспоживслужба
  • 315

З початком літнього періоду в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами. Так нещодавно на Прикарпатті зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання сирого гриба невідомого походження.

Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

  • щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
  • вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

- Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

-  Збирати лише добре знайомі вам гриби.

-  Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

-  Не куштувати сирі гриби.

-  Перед приготування ще раз оглянути всі гриби,  сумнівні треба викинути.

-  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

-  Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

-  Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.

За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться  за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Інші новини