33o

Безпечність харчових продуктів: маркування бутильованої питної води

  • 2025.07.25 08:28
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 38

Якість води, що вживає людина має значний вплив на її здоров’я. Питна вода, повинна бути безпечною, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

При купівлі/замовленні  бутильованої питної води варто звернути увагу на етикетку, де має бути обов’язково зазначена така інформація:

  • "Вода питна", її назва, вид (оброблена, необроблена (природна), штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована (сильно-, середньо-, слабо-) чи негазована тощо);
  • склад ("вода питна" та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів);
  • фактичні значення показників фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води згідно з додатком 4до ДСанПіН 2.2.4-171-10;
  • умови зберігання;
  • об'єм тари;
  • дата виготовлення та дата закінчення строку придатності до споживання;
  • найменування, місцезнаходження та телефони виробника;
  • місце виготовлення води;
  • вид вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номер і глибина свердловини;
  • номер партії виробництва;
  • назва нормативного документа, який визначає вимоги щодо якості питної води.

Якщо  ж ви купуєте або берете воду в пунктах розливу, зазначена вище інформація повинна бути викладена на інформаційному листі, що має бути розміщений на видному місці.

Інші новини