22o

«СТУДЕНЬКА» ТА «БОЙКІВЧАНКА» ЗАПАЛЮВАЛИ «ЛЕМКІВСЬКУ ВАТРУ» У ПОЛЬСЬКОМУ СЕЛІ ЖДИНЯ

  • 2024.07.29 16:17
    • Громада
    • Культура
  • 30

За доброю багаторічною традицією, колективи із Калуської громади побували найбільшому міжнародному лемківському етнографічному фестивалі «Лемківська ватра». 

Фестиваль відвідали народний фольклорно-етнографічний колектив «Студенька» (керівниця — Наталія Гуменюк) та вперше у чинному складі — тріо «Бойківчанка» (керівниця — Оксана Герус). Колективи діють при палаці культури «Мінерал» у Калуші.

Цього року «Лемківська ватра» запалала у польському селі Ждиня Горлицького повіту уже 42-й раз. Уперше фестиваль відбувся у 1983 році. Відтоді незмінно є великою подією для лемківського товариства, популяризує лемківську культуру, сприяє віднайденою історичної інформації, діалогу представників лемківських громад з усього світу.

«Цього року «Студенька» двічі виступала на Ватряній сцені. Учасники ансамблю виконували старовинні лемківські співанки, милували очі глядачів автентичними строями, — розповідє керівниця фестивалю Наталія Гуменяк. — Цікавою подією для студеньчан була зустріч із Болеславом (Василем) Баволяком, на якій він презентував свою книгу «Лемківски співанки зо Святкови Великой». Один примірник книги автор подарував нашому колективу. Ще однією приємною несподіванкою став подарунок від представниці молодого покоління дослідників Лемківщини Вікторії Гойсак - її книга «Народні колядки і щедрівки з Лемківщини (антологія)».

По дорозі додому ще відвідали села Святкова Велика і Святкова Мала, звідки походить багато учасників колективів. Побували і у селі Розстайне, де на місці знищеної церкви будує своїм коштом капличку Михайло Хомик, лемко зі Святкови Великої. 

Із теплими враженнями повернулися із Горлицького краю і учасниці колективу «Бойківчанка».

— Я неодноразово бувала на «Лемківській варті», бо із тих країв походить моя мама. Але чинним складом «Бойківчанки», Із Наталією Щербій і Оксаною Герус, ми поїхали туди вперше. Ми спеціально готували лемківські співанки. Зокрема, виконали на сцені пісні «Заграй ми, цигане старий» і «Тече вода каламутна». Однак, в останній момент організатори попросили нас замість трьох виконати шість номерів. Тому ми співали і добре відомі калушанам пісні із нашого репертуару, — розповідає учасниця колективу Леся Ланик. — нам пощастило і з погодою, і з незабутньою, теплою, родинною атмосферою. Мала нагоду з родичами поспілкуватися. Горлицька земля — дивовижна, мальовнича. Вона надає сили і наснаги.

Учасники творчих колективів вдячні всім, хто допоміг їм відвідати таку важливу для них подію.

Інші новини