12o

Аскаридоз- найпоширеніший краєвий паразитоз

  • 2021.06.15 14:14
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 1062

На сьогодні відомо 342 види гельмінтів. В Україні виявлено близько 30 видів паразитів в Європі гельмінтозами уражений кожен третій мешканець. У світі лише аскаридозом щорічно уражається 1,2 млрд. Осіб.                                                                                

         Серед глистних захворювань, що реєструються в нашому краю аскаридоз  займає чільне місце і є краєвою патологією.

         В 2020 року у Калуському районі серед  14649  осіб обстежених  на гельмінтоносійство виявлено 522 випадків аскаридозу.

Ураження аскаридозом відбувається впродовж року, але найбільша  кількість випадків реєструється після літньої пори.  Захворюваність даним гельмінтозом зростає тоді, коли людина стикається з грунтом при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Дорослі і діти заражається при вживанні немитих ягід (полуниці,суниці ),овочів (моркви, редиски,цибулі,огірків,помідорів і т.д.), зелені( салат,кріп) вирощених на забрудненому грунті, в пісочницях через руки і іграшки. В грунті яйця аскарид зберігають свою життєздатність кілька років. Інвазійні яйця, які містять зрілу личинку, з грунту попадають на руки,овочі,ягоди з якими заноситься рот. В кишківнику з яєць виходять личинки, які мігрують в крові. 

          Через кілька днів після ураження аскаридозом у хворого в початковій стадії спостерігається загальна  слабість, втомлюваність, іноді підвищення температури вище 37 0, збільшення печінки і селезінки, висипка у вигляді кропивниці на ногах і руках. Рідше при інтенсивних зараженнях проявляється легеновий синдром (кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, а іноді  напади асматичного кашлю).

           Дорослі аскариди живуть у тонкому кишківнику  людини. Досягнувши статевої зрілості, самка аскариди відкладає щодоби 200-240 тисяч яєць.

           Тривалість життя аскарид близько 12 місяців, з них 8-10 місяців самки відкладають яйця. Значно більше проявів захворювання спостерігається в другій стадії аскаридозу. В цей період, коли в кишківнику є аскариди у хворих виникає нудота,  слинотечія найчастіше вранці натще, біль в животі, часто переймоподібний, понижений або інколи підвищений апетит, проноси чи закрепи, у дітей нерідко виникає блювота і підвищення температури до 38-400, головні болі, головокружіння, подразливість. В багатьох випадках у дітей спостерігаються скарги з боку нервової системи : головні болі ,нічні страхи, неспокійний сон, плач, часте пробудження,  а також свербіж і почервоніння шкіри навколо ануса. Ознаки ослаблення імунітету : часті і тривалі захворювання, стоматити, гнійні захворювання шкіри і слизових оболонок.  Слід зауважити, що захворювання може перебігати з слабо вираженими скаргами, або безсимптомно.

           Діагноз аскаридозу встановлюється при виявленні яєць аскарид в випорожненнях. Якщо перший аналіз є від’ємний необхідно повторити дослідження до 3х разів, так як в деякі дні самки не відкладають яєць, або неправильно зібраний паразитологічний матеріал. Бувають випадки коли   аскарида виходить самовільно з ануса або при блювоті, а лабораторний аналіз від'ємний. Це пояснюється знаходженням в кишківнику людини тільки самців аскарид  або незрілих паразитів і відсутності самок.  В даному випадку необхідно пролікувати  хворого.

            Аскаридоз контактним шляхом не передається.

            У багатьох населених пунктах застосовують, як добриво знезаражені фекалії (які необхідно витримувати до 2 років в вигрібних ямах, за цей період гинуть яйця аскарид). Поки яйця глистів знаходяться у вигребі вбиральні, вони не розвиваються. Потрапляючи у грунт разом з нечистотами, яйця швидко дозрівають і протягом тривалого часу зберігають життєздатність. Вирощені на городі полуниця, редиска, цибуля, морква та інші овочі і ягоди стають небезпечними для здоров’я людини.

           Щоб попередити  зараження аскаридозом необхідно дотримуватись таких правил:

 1.Мити руки перед кожним споживанням їжі, після кожного відвідування       вбиральні. Якщо це власна садиба то вбиральню постійно утримувати в чистоті 2.Щоб не забруднювати грунт городів, садів яйцями глистів, фекалії перед використанням для угноювання слід обов’язково знешкодити від яєць гельмінтів та  дотримуватись терміну перебування  в вигрібній ямі.

 3.Овочі, ягоди та фрукти перед вживанням у їжу в сирому вигляді слід покласти у друшляк і занурити на 1-2 сек. у каструлю з окропом, а потім облити холодною водою. Особливо ретельно слід мити полуниці – кожну ягідку під протічною водою. Ні в якому разі не можна їсти прямо з городу огірки, помідори, городину з нижніх гілок, суниці, адже всі вони майже лежать на землі і можуть бути заражені яйцями глистів. Відмовтесь від звички коштувати ягоди на базарі.

            Небажано самовільно давати протиглисні препарати з метою профілактики не знаючи, які саме гельмінти паразитують в організмі. Тільки після лабораторного обстеження призначається лікування.

            Дотримання елементарних правил – хоч і не універсальна, але вже ж перепона незваним гостям.

Інші новини