9o

Нова книга Оксани Тебешевської – про галичанку-страдницю, народну вчительку, письменницю, громадську діячку Ольгу Дучимінську.

  • 2023.10.05 17:10
    • Культура
  • 381

5 жовтня у приміщенні музею-оселі родини І. Франка у Підгірках членкиня НСПУ, заслужена вчителька України, депутатка обласної ради Оксана Тебешевська презентувала свою нову книгу - «Ольга-Олександра».

Видання присвячене Ользі-Олександрі Дучимінській (Решетилович) – письменниці, перекладачці, народній учительці, культурно-освітній діячці, сподвижниці жіночого руху в Галичині, жертві сталінських репресій. У червні минуло 140 років з дня її народження, а у вересні – 35 років з дня смерті. Ця неймовірна жінка прожила 105 років! Усе її тернисте життя було присвячене служінню людям і Україні.

Значна частина біографії О. Дучимінської (уродженки Львівщини) пов’язана з Прикарпаттям. Тут навчалась, учителювала, працювала журналісткою. В Івано-Франківську на Чукалівці її могила... Під час презентації книги учні підгорецької школи, місцеві мешканці зацікавлено слухали рядки з поеми «Ольга-Олександра», яку Оксана Тебешевська написала до ювілею О. Дучимінської.

До видання увійшов також есей. "В есеї описана моя дорога до Ольги Дучимінської, мої відвідини ліцею імені Ольги Дучимінської у селі Тяпче, подано нові штрихи до біографії славної краянки. Книга ілюстрована світлинами, частина з яких публікується вперше", — зазначила авторка.

На презентацію завітала начальниця управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Любов Джуган, яка прочитала свій улюблений уривок з оповідання О. Дучимінської «Мати». Модератором заходу виступила наукова співробітниця музею-оселі родини І. Франка Комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Дарія Ониськів.

Інші новини