12o

ШЕВЧЕНКО — СЬОГОДНІ. КАЛУСЬКІ УЧНІ ПО-НОВОМУ ПЕРЕОСМИСЛЮЮТЬ ТВОРЧІСТЬ КОБРАЗЯ

  • 2024.03.12 17:17
    • Громада
    • Культура
  • 68

Більше місяця у ліцеї №4 готували масштабну сценічну постановку «Його пророчим словом дихає сьогодні». Захід відбувся 12 березня у палаці культури «Юність». Проєкт приурочений 210-й річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Над сценарієм постановки працювали учителі української мови і літератури Калуського ліцею №4 Уляна Дребот, Ольга Мельник і Інна Івашків. Вони створили філігранний сценарій, який розповідає про основні віхи життя і творчості Тараса Шевченка, розкриває його цінності, актуалізує Кобзареве слово. До постановки долучені майже пів сотні учнів ліцею. 

Зворушливим уривком зі щоденника монологів з батьком поділилася донька Героя Романа Корвацького Карина: 

«Учителька дала завдання під час канікул підготувати щось цікаве про Тараса Шевченка, адже незабаром світ відзначатиме 210-у річницю від дня його народження. Я занурилась у світ інтернету, аби вибрати те, що може здивувати всіх. Дивилась на портрети Кобзаря різних років, і раптом зрозуміла, що на жодному з них він не усміхається. Якась глибока задумливість і невимовний смуток і очах. Він дивився, ніби наскрізь. І це дуже бентежило. 

Такий погляд був і у тебе, тату, коли говорив про війну. Тільки тепер розумію, чому у ньому було стільки болю. Я продовжувала борсатися у тенетах мережі. Але думки снувалися довкола того, чому твій погляд так схожий, на погляд Шевченків? Може, тому, що ви в житті мали одного запеклого ворога – зухвалу імперію, що прагне величі і слави, дарма що пустої. Він боровся силою слова. Безжального, категоричного, якому не могли протистояти ув’язнення, заслання, обмеження. А ти стояв зі зброєю в руках, щоб зупинити криваве свавілля»…

Присутніх вразила і сценічна проєкція карти України: на сцену вийшли «переселенці», «матері», «захисники», «представники влади». Кожен представляв свій регіон, до болю щемко розповідав про горе, яке принесла війна у кожен куточок України.

Насамкінець присутні долучилися до челенджу із виконання Гімну України у громадських місцях – з нагоди Дня Державного Гімну України 10 березня. Виклик ліцей №4 прийняв від учнів ліцею №5, а передав естафету ліцею №7.

Інші новини