23o

Де в Калуській громаді можна отримати безоплатно юридичну допомогу?

  • 2023.10.05 13:28
    • Громада
  • 155

8 кваліфікованих юристів надають правничу допомогу в Калуському бюро Калуського відділу надання безоплатної правової допомоги.

Напередодні Дня юриста, який відзначається 8 жовтня, хочемо нагадати, що всі громадяни України можуть отримати безоплатну ПЕРВИННУ правничу допомогу з будь-яких правових питань.

Окремі категорії осіб мають право на безоплатну ВТОРИННУ правничу допомогу (представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів для звернення до суду; представництво постраждалих та свідків у кримінальних провадженнях; захист підозрюваних, обвинувачених у кримінальних провадженнях — здійснюється за призначенням відповідно до статті 49 КПК України).

Право на безоплатну вторинну правничу допомогу, зокрема, мають: внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені громадяни, ветерани війни, члени сіме’й загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України; постраждалі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту; постраждалі від домашнього насильства.

Як захистити свої права – розкажуть у Калуському відділі надання безоплатної правової допомоги. Важливо, що тут не тільки допоможуть у підготовці справи до вирішення в суді, а й здійснюють досудовий супровід. За словами в. о. начальника відділу Ірини Федоришин, зараз є досить багато звернень від ветеранів та військовослужбовців. Також часто звертаються у справах щодо вчинення домашнього насильства, із сімейного права (стягнення аліментів, розірвання шлюбу), пенсійних та спадкових справах.

Загалом, Калуському відділі надають правничу допомогу 18 кваліфікованих юристів. У структурі відділу функціонують сім бюро: крім, власне, Калуського ще Болехівське, Бурштинське, Долинське, Перегінське, Рогатинське, Рожнятівське. Внаслідок нещодавньої реорганізації Калуський відділ приєднано до Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться у Тернополі.

Відділ тісно співпрацює з Калуською міською радою, РДА, міграційною службою, регіональним ТЦК та СП. Калушани можуть звертатись за правничою допомогою у місцеве бюро за адресою: вул. С. Бандери, 18 (2 поверх) з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 18:00.

Інші новини