14o

За сприяння калуського скульптора Ігоря Семака встановлено меморіальну дошку на могилі Миколи Міхновського

  • 2023.09.05 12:53
    • Громада
  • 263

   2 вересня на Байковому кладовищі у Києві, на могилі основоположника українського націоналізму, будівничого Української державності та українського війська урочисто відкрили меморіальну дошку.

   На гранітній плиті розміщено QR-код з посиланням на брошуру "Самостійна Україна" та деякі інші праці автора. Точне місце поховання Миколи Міхновського певний час вважалося загубленим і тільки навесні цього року членам Історичного клубу "Холодний Яр" вдалося його віднайти. "Щоб зафіксувати цю святу для нас могилу, ми вирішили поставити меморіальний знак. Проєкт зробив Марко Мельник, ветеран АТО. На зібрані серед однодумців кошти створили меморіальний знак – за сприяння скульптора Ігоря Семака", - зазначив президент Історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль. До речі, співпраця калуського скульптора з даним об’єднанням в напрямку увіковічнення видатних постатей є доволі плідною. Ще торік на Черкащині, у легендарному Холодному Яру відкрили пам’ятник кобзареві Тарасу Силенку авторства Семака.

   Наступним етапом стало спорудження меморіалу воїнам-добровольцям, полеглим у боротьбі проти рашистських агресорів. В червні 2023 року творчі зусилля колективу калушан (згаданого Ігоря Семака, архітектора Олександра Бучацького та підприємця Богдана Ременецького) втілились у встановлення стел з горельєфами чотирьох загиблих Героїв: Олега Куцина “Кума”, Андрія Жованика “Татарина”, Дмитра Коцюбайла “Да Вінчі”, Тараса Бобанича “Хаммера”. В центрі меморіалу – символічний Камінь на честь 93-ї ОМБр "Холодний Яр".

   Окремий пам’ятник Олегові Куцину, багатолітньому співорганізаторові вшанувань холодноярських героїв, постав біля дуба Максима Залізняка. Мистецький задум мають завершити постаті ще чотирьох Героїв: Олега Собченка, Юрія Руфа, Юліана Матвійчука, Дениса Антіпова. "Їхні горельєфи вже готові, гранітні стели – в роботі", - повідомив Ігор Семак. Відкриття пам’ятників у Холодному Яру заплановано на 28 вересня.

Інші новини