17o

Ознайомлення з досвідом роботи реформування освітньої галузі: освітяни Калуської громади відвідали м. Дрогобич

  • 2024.03.22 19:14
    • Громада
    • Освіта
  • 102

Сьогодні, 22 березня, для ознайомлення з досвідом роботи реформування освітньої галузі м. Дрогобич відвідала  делегація в складі заступниці міського голови  Надії Гуш, депутатки міської ради, заслуженої вчительки України Ірини Павлів, начальниці управління освіти Ірини Люклян та начальниці відділу загальної і середньої освіти згаданого управління Любов Максимович, директорки Калуського ліцею №2 Наталії Овсеєнко, директорки Копанківської гімназії Зоряни Яковини та директора Калуського ліцею №5 Мирослава Кусня. Серед питань, які найбільше цікавили, це показники наповнюваності класів, процес проведення оптимізації, довіз дітей до навчальних закладів, напрацювання індивідуальних освітніх планів кожним закладом освіти та доля вивільнених приміщень в селах.

Досвід реформування освітньої галузі в Дрогобичі є успішним. Під час зустрічі дрогобичани поділились досвідом оптимізації та реорганізації закладів освіти, проведеними раніше в місті та селах громади. Внаслідок цього отримали економією бюджетних коштів. Також розповіли і про плани на продовження реформування освітньої галузі в громаді.

Міський голова Тарас Кучма поділився: «На сьогоднішній день у громаді є два ліцеї. Їх до 2027 року ми плануємо підвищити до рівня європейських закладів найвищого зразка. До цього ми йшли не один день. В процесі болючої освітньої реформи ми пройшли різні труднощі, однак ми керувались цифрами та аналізом – професійними показниками, аналітичними даними та розробленим планом стратегічного розвитку. Куди б ми не їздили, ми намагались всюди запозичувати кращі практики і втілювати їх в нашій освітній галузі. Цей процес триває, але зараз ми раді ділитись з Вами тим досвідом, який станом на сьогоднішній день виправдав очікування та показав успішні результати».

Заступник міського голови з гуманітарних та соціальних відносин Юрій Кушлик зазначив: «Освітня реформа є непростим та болючим процесом, через який доводиться проходити всім. Що стосується вивільнених приміщень в селах, більшість з них залишаються на балансі відділу освіти, але ми розглядаємо можливість використання цих приміщень під багатофункціональні розвиткові центри, де могли б поєднуватись гурткові та мистецькі заходи для дітей, надаватись адміністративні послуги, розміщуватись ФАПи та ін. Це могло б стати доброю альтернативою для збереження будівель та надання необхідних послуг мешканцям» 

Аналітичні дані та презентацію освітньої галузі громади загалом продемонстрував директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка. Начальник відділу освіти Роман Грицай ознайомив присутніх з кількістю закладів, їх рівнем, профільним скеруванням, наповнюваністю класів учнями та відповідністю наявних показників в громаді тим вимогам, які ставить на сьогоднішній день Міністерство освіти та науки України.

Про власний досвід організації освітнього процесу розповіли директори ліцею №2 Лариса Панькевич та Наукового Ліцею ім. Богдана Лепкого Наталія Ластов’як .

Учасники  делегації також оглянули історичний центр Дрогобича з короткою екскурсією та відвідали Науковий ліцей імені Богдана Лепкого, де ознайомились із освітнім процесом.

Освітяни Калуської громади висловлюють вдячність дрогобицьким колегам та міському голові Тарасові Кучмі за ефективно проведений час та корисний досвід.

Інші новини