17o

Сьогодні, 5 січня, до Калуської міської ради звернулися з проблемою допомоги військовослужбовцю у подоланні фізичних перешкод – облаштуванні пандусу

  • 2024.01.05 12:34
    • Громада
  • 138

Військовослужбовець Олександр у лютому 2023 року отримав важке поранення в голову і перебував на лікуванні в одній з установ міста. Пройшовши курс лікування, був виписаний для подальшої реабілітації. У найближчому часі на Олександра чекає ще одна операція, яку планують зробити теж у Калуші. Про подальшу реабілітацію мама домовилася у Львові. "У воїна є всі шанси стати на ноги", - каже мама Віта. Вона 26 лютого, як тільки дізналася про місце перебування сина, приїхала в Калуш з Гуляйполя Запорізької області. 

Добрі люди надали помешкання за адресою вул. Героїв України, 3. У вересні Олександра виписали з лікарні. Оплачують лише комунальні. Та виникла проблема з пересуванням за межі квартири на інвалідному візку. Є необхідність дістатися до місць проведення реабілітаційних заходів: басейну, лікарні. Та й взагалі, просто побувати на вулиці. 

Мама військовослужбовця підкреслила, що дуже добре, що міські автобуси пристосовані для людей з інвалідністю. У цьому випадку можна добратися до лікарні. 

Це перше звернення до міської ради щодо зазначеної проблеми. У середу Катерина Полосіна, яка сама з Харківщини, проживає наразі в Перегінську і є волонтеркою ГО «Оберіг нації», зателефонувала заступникові міського голови Богдану Білецькому. 

 Жінка з березня 2022 року є активною волонтеркою. У лютому 2023, перебуваючи в одній з лікувальних установ Калуша, познайомилася з військовослужбовцем Олександром і взяла над ним шефство. А сьогодні разом мамою воїна безпосередньо прийшли на зустріч для обговорення шляхів вирішення проблеми. 

Будинок за зазначеною адресою є у власності ОСББ. Та допомогти зголосився Василь Фурда, очільник управляючої компанії «Теплодім».

Питання є проблемним. Безбар’єрність асоціювалася у багатьох людей лише з подоланням фізичних перешкод – облаштуванням пандусів і підіймачів.

 Насправді ж це поняття ширше. Про це зазначив Богдан Білецький. І питання доступності – забезпечення рівного доступу всім групам населення до фізичного оточення, транспорту, інформації та зв’язку, інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів та послуг, як у місті, так і селах, у часі війни і після її завершення набуває ще більшої актуальності. 

Якщо говорити про саме цю ситуацію, то для становлення пандусів діють оновлені державні будівельні норми щодо інклюзивності житлових будинків та громадських будівель і споруд і вимоги до встановлення самих пандусів.

Окрім того, що пандус повинен відповідати вимогам доступності, зручності, ще повинен бути обов’язково безпечним як для тих, хто ним користується, так і для інших мешканців. 

У зазначеному будинку сходова клітка вузька. Тому є потреба у розумному пристосуванні та використанні допоміжних засобів та механізмів. 

У порядку негайного вирішення проблеми учасники зустрічі оглянули місце майбутнього пандусу.

Інші новини