19o

Ситуація з борщівником у селах Мостище і Кропивник під контролем 

  • 2024.07.09 16:07
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 65

Сьогодні, 9 липня, представники муніципальної інспекції та управління земельних відносин завітали у села Мостище та Кропивник Калуської громади, щоб побачити, яка там ситуація з борщівником і які заходи вживаються для боротьби з цією небезпечною рослиною.

- Уже протягом двох тижнів ми здійснюємо об’їзди селами Калуської громади, адже борщівник Сосновського – проблема значна і до її вирішення потрібно підходити комплексно, - розповідає головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради Федір Сосяк. – Разом із старостами сіл ми оглядаємо території, де росте борщівник, встановлюємо, кому вони належать та аналізуємо, як боротися з цією небезпечною рослиною. Ще маємо завітати у села Голинь і Довга-Калуська, проте серед відвіданих наразі старостинських округів найбільш критична ситуація у Студінці. Там староста вже виписала три приписи орендарям земельних ділянок щодо зобов’язання ліквідації цієї небезпечної рослини.

Щодо сьогоднішнього об’їзду у селах Мостище та Кропивник, то критичної ситуації з борщівником Сосновського там немає, але все ж виявлено ділянки з цією небезпечною рослиною.

- У с. Мостище виявлено борщівник на окраїнах біля колишніх теплиць ТЕЦ, – продовжує Ф. Сосяк. – А в Кропивнику ця небезпечна рослина росте на території, яка належить ТОВ «Івано-Франківський ВТОРЧОРМЕТ» і прилеглій до неї, але підприємці разом з власниками пилорами, яка знаходиться неподалік, власними силами систематично скошують борщівник. Люди просять по можливості допомогти їм з закупівлею хімікатів для боротьби з ним. Також у Кропивнику поодинокі борщівники виявлено між залізничною дорогою і орендованою земельною ділянкою «Гудвеллі Україна». Там теж обіцяють навести порядок.

Насамкінець нагадаємо, що згідно з законодавством України, знищення борщівника Сосновського є обов’язком власників та користувачів земельних ділянок. Але, на жаль, не всі господарі земельних ділянок у громаді працюють над заходами з ліквідації борщівника. Власникам, чи орендарям земельних ділянок, де буяє борщівник, видаються приписи на знищення рослини протягом встановленого терміну. У випадку невиконання припису, буде складено протокол про правопорушення. Крім того, на порушників можуть направляти подання у екологічну інспекцію Прикарпатського округу для реагування в межах їхньої компетенції. 

Детальніше про борщівник Сосновського та методи боротьби з ним,можна дізнатися у публікації за посиланням

https://kalushcity.gov.ua/news/borshivnik-sosnovskogo-ta-metodi-borotbi-z-nim

Інші новини