26o

Запрошуємо до співпраці небайдужу родину, яка відчуває себе в ресурсі, має нерозтрачений потенціал батьківства, енергію та бажання поділитися сімейним теплом з дітьми, що мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки

  • 2021.12.10 14:12
    • Актуально
    • Соціальна сфера
  • 449
ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТНА СІМ’Я І ЯК СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?
Це нова форма тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.
Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?
Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.
Хто може бути патронатними вихователями?
Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї.
Фінансування патронатних сімей
Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя (5 прожиткових мінімумів для працездатної особи, 12405,00 грн. з 1 грудня 2021 року) та соціальних виплат на влаштованих під патронат дітей (2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку: до 6 років – 5256,00 грн., 6-18 років – 6546,00 грн з 1 грудня 2021 року). Також у разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває одночасно двоє і більше дітей, малюк віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50%. Також сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатного вихователя.
Обов’язкова умова: один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.
Також патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.
Де дізнатися деталі?
За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертайтеся до служби у справах дітей Калуської міської ради: тел. email: ssdkmr@ukr.net, тел. 6-62-53, адреса: вул. С. Бандери, 18, м. Калуш
Інші новини