12o

УТИЛІЗУВАТИ СУХУ ТРАВУ І ЛИСТЯ БЕЗ ШКОДИ ДЛЯ ДОВКІЛЛЯ?

  • 2023.09.20 16:57
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 203

Осінь — час, коли господарі збирають вирощений урожай із городів та садів, а також готують свої земельні ділянки до наступного сезону. Після цього щороку на полях і на території приватних домоволодінь люди активно спалюють суху рослинність. Це руйнує мікрофлору, а земляний родючий покрив, де це відбувається, відновлюється лише через кілька років.

Спалювання решток рослинності небезпечне і для людей, і для тварин. Адже внаслідок спалювання у повітря виділяються важкі метали, чадний газ, діоксини та пил. Це - одні з найотрутніших для людини речовин, що можуть провокувати онкологічні захворювання та розвиток хронічних хвороб дихальної системи.

       Досі багато людей активно спалюють органічні рештки. Але відмовитися від цього нині є дві причини:

- по-перше, уже доведено шкоду для довкілля та здоров’я людей; 

- по-друге, посилено відповідальність за спалювання трави, листя, очерету, стерні — введені штрафи. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф розміром від 3 060 до 6 120 грн. 

Що робити з опалим листям, залишками городніх культур та трави, куди подіти і як застосувати суху рослинність без шкоди для довкілля? 

КОМПОСТУВАННЯ є найбільш комфортним і безпечним способом утилізації органічних решток на присадибній ділянці.

Компостування, фактично, є природним процесом розкладання листя, трави та інших частин рослин за допомогою кисню і ґрунтових бактерій. У результаті правильного компостування господарі і господині отримують компост — багате гумусом добриво, яке збагачує ґрунт поживними речовинами та корисними мікроорганізмами без збудників хвороб та насіння бур’янів.

При дотриманні умов компостування у компостній ямі або ящику через 1-2 роки можна отримати готовий продукт. 

Компостувати можна в умовах приватного будинку, вулиці і навіть квартири.

Для цього потрібно спеціально відвести місце, обладнати чи придбати спеціальний компостер, який можна виготовити із підручних засобів (дощок, шиферу тощо) або придбати у садових магазинах. А також можна просто викопати яму та скласти у неї листя та суху рослинність.

Отже, ідеальний спосіб позбутися решток трави та листя — КОМПОСТУВАТИ!

Інші новини