23o

Аналітична довідка про діяльність спостережної комісії виконавчого комітету Калуської міської ради за 2022 рік

  • 2023.01.11 11:01
    • Соціальна сфера
  • 362

 

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Калуської міської ради створена та діє у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (зі змінами).

Рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 24.05.2022 № 101 «Про спостережну комісію виконавчого комітету Калуської міської ради» затверджено Положення та склад спостережної комісії виконавчого комітету Калуської міської ради.

До складу спостережної комісії входять представники громадських організацій та окремі громадяни, які становлять не менше половини складу комісії.

Очолює спостережну комісію заступник міського голови Кінаш Наталія Олександрівна.

У своїй роботі спостережна комісія керується Положенням про спостережну комісію виконавчого комітету міської ради, затвердженим рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 24.05.2022 № 101.

Спостережна комісія співпрацює з: Калуською міськрайонною філією  ДУ «Центр пробації», Калуським міським центром соціальних служб, Калуською філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості, Калуським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, службою ювенальної превенції Калуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області, ізолятором тимчасового тримання № 3 (м. Калуш) ГУ НП в Івано-Франківській області, кабінетом «Довіра», службою у справах дітей, управлінням освіти та громадськими організаціями.

Основними завданнями спостережної комісії є організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених від відбування покарання.

Засідання проводились за потреби розгляду звернень осіб, звільнених від відбування покарання та надання їм допомоги у соціальній адаптації і вирішенні проблемних питань, зокрема було проведено 7 засідань спостережної комісії (станом на 29.12.2022 року), на яких розглядались питання:

  • про надання одноразової грошової допомоги особам, звільненим із місць позбавлення волі;
  • про надання допомоги звільненим від покарання особам у соціальній адаптації та надання допомоги у працевлаштуванні;
  • про стан працевлаштування осіб працездатного віку, звільнених з місць позбавлення волі, залучення їх до відповідного перенавчання професіям, які мають попит на ринку праці;
  • про утримання громадян в ізоляторі тимчасового тримання № 3 (м. Калуш) ГУ НП в Івано-Франківській області;
  • про кількість осіб, які звільнені з місць позбавлення волі;
  • інші.

План роботи спостережної комісії затверджується щороку.

Графік проведення особистого прийому членами спостережної комісії осіб звільнених з місць позбавлення волі, засуджених до покарання, не пов’язаного із позбавленням волі, затвердженого двічі на рік. Прийом громадян, членами спостережної комісії, проводився впродовж 2022 року згідно затвердженого графіка.

На засіданнях комісія розглянула 5 повідомлень/листів, з них чотири подання (клопотання) про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у виді виправних робіт.

При розгляді питання умовно-дострокового звільнення проводились бесіди із засудженими щодо їх ставлення до вчинених ними правопорушень. Засуджені запевнили членів комісії, що виправилися та не будуть продовжувати вчиняти нові правопорушення.

Всіх звільнених було відвідано за місцем проживання, складено акти оцінок потреб осіб та сімей, налагоджено зв’язки із родичами, проінформовано про можливість отримання одноразової грошової допомоги від Калуської міської ради, надано листи-сприяння в Калуську філію Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

Станом на 29.12.2022 року одній особі, звільненій із місць позбавлення волі, надавалась одноразова грошова допомога на загальну суму 1000 грн.

Діяльність спостережної комісії систематично висвітлюється на офіційному сайті Калуської міської ради та на інших сторінках у соціальних мережах.

Інші новини