28o

Африканська чума свиней: важливо не допустити!

  • 2024.08.02 14:55
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 26

Ситуація в Україні щодо африканської чуми свиней залишається напруженою. Як в господарствах різних форм власності, так і в дикій фауні трапляються випадки інфікування територій (інфіковані об'єкти).

Останні випадки захворювання зареєстровані на території Полтавської, Київської та Сумської областей.

Чума свиней африканська (лат. Pestis africana suum) – заразна вірусна геморагічна хвороба свиней, з гострим, підгострим, хронічним чи безсимптомним перебігом, що характеризується лихоманкою, ознаками геморагічного діатезу, ціанозом шкіри, некротичними та дистрофічними змінами в паренхіматозних органах, високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Украйни та Івано-Франківської області зокрема, рекомендуємо власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;

- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- не купувати тварин невідомого походження та у місцях стихійної торгівлі;

- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину та/або продукти забою;

- у разі прояву клінічних ознак захворювання та/або раптової загибелі свиней негайно повідомляти державного лікаря ветеринарної або територіальний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Нагадуємо, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 року №413 здійснюється відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої фізичним особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації та профілактики африканської чуми свиней, спрямованих на їх вилучення з метою знищення або забою.

 

Інші новини