14o

Відбулась презентація 8 тому збірника наукових статей «Калуські історичні студії»

  • 2024.05.26 16:30
    • Громада
    • Культура
  • 99

Сьогодні, 26 травня, у Краєзнавчому музеї Калущини відбулася презентація збірника «Калуські історичні студії» Том 8.

Учасниками заходу стали автори статей , які ввійшли до книги, науковців та ті, хто бажає ними стати, краєзнавці, активні мешканці громади. Модерували зустріч Олег Відливаний, директор КЗ «Калуський музейно-виставкомй центр», члени Національної спілки краєзнавців України, лауреати премії імені Івана Рубчака в галузі літератури та історико-дослідницької справи: доктор історичних наук, професор кафедри суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Почесний краєзнавець Прикарпаття Олег Малярчук, та провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини, історик, джерелознавець Іван Тимів. 

Загалом, на 349 сторінках збірника містить наукові статті з актуальних проблем історії України і Калущини. Зокрема, проаналізовано суспільно-політичні виклики, які постали в ХІХ-ХХ століттях перед українською спільнотою. Також окреслено дискусійні проблеми соціально-економічного і політичного розвитку краю, висвітлено біографічний сегмент і творчий доробок науковців та краєзнавців.

До створення книги долучилося 18 авторів – історики, краєзнавці, наукові співробітники, викладачі та ін.

Основна тематика публікацій: історіографія та джерелознавство Калущини, зокрема є матеріали про звитяжний чин Української повстанської армії в сучасному історіографічному дискурсі та реєстр домоволодінь Калуша 1939 р. 

Окремі рубрики збірки складають статті про поховання Великої війни у Калуші, скульптурна Шевченкіана Калущини.

У рубриках «Галургія Калущини» та «Калуш індустріальний» інформаційно вагомими є статті присвячені історії розвитку соляної промисловості та промисловому виробництву у Калуші в другій половині XX століття.

Крім того, у збірнику є ще ряд публікацій у рубриках «Діяльність УПА та підпілля ОУН», «Постаті. Мистецька біографістика», «Мемуаристика», «Франкознавство», «Літературне краєзнавство», «Ювілеї». 

Окремими додатками йдуть фотоматеріали – краєзнавчий літопис.

Збірник «Калуські історичні студії» Том 8 незабаром буде доступний в електронному форматі на сайті Калуської міської ради.

Інші новини