12o

55 річний ювілей відзначив колектив «Прикарпаття»

  • 2023.12.11 13:11
    • Громада
    • Культура
  • 127

    Муніципальний ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» - візитівка духовної національної культури не тільки Калуша, Івано-Франківщини, а й усієї України. Упродовж усього часу колектив розвивався, збагачувався обдарованими особистостями та багатим фольклорним репертуаром. Під орудою його засновника, нині покійного, Михайла Сондея українська пісня отримувала нове життя, демонструвалася на телебаченні, звучала на радіо.

   У творчому доробку колективу шість фільмів-концертів, знятих на професійних студіях Київського, Львівського та Чернівецького телебачення. Регіональні, всеукраїнські та міжнародні конкурси і фестивалі... Молдова, Словаччина, Болгарія, Німеччина, Вірменія, Румунія, Польща, Австрія… Безліч нагород та відзнак! Звучала українська пісня і на півдні, і на сході України, що було ваговим внеском у пропаганді національної культури в період становлення української державності у 1991 році.

   У 2002 був створений оркестр «Струни Прикарпаття». Через шість років долучилися танцювальна група. Хор перейменовано в Муніципальний ансамбль пісні і танцю. Результат неймовірної творчої діяльності - колосальна праця керівника та самих хористів.

   Мистецький світ «Прикарпаття» сьогодні творять як звичайні калушани – вчителі, лікарі, робітники, священнослужителі, так і досвідчені музиканти - викладачі Калуської дитячої музичної школи, Фахового коледжу культури і мистецтв.

  Нині Муніципальний ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» об’єднує в собі все найкраще від народного співу, танцю, музики. І все це завдяки талановитим виконавцям, керівниці-диригенту Марії Челядин, хореографу Ользі Квецко, концертмейстеру Святославі Холденко.

  Програма, приурочена 55-річчю колективу, розпочалася з духовного Гімну України. А завершилася потужним «Реве та стогне Дніпр широкий». Кожен твір, який звучав на сцені проникав у серце слухача. І буде там жити та проростати непохитною вірою у безперечній цінності української пісні, національного музичного мистецтва. Щира подяка всім учасникам, керівникам, які в такий важкий час збираються, бережуть музичні традиції та доносять його людям. Сьогодні це необхідно!

   Співає «Прикарпаття» – звучить Україна.

Інші новини